Bedrijventrefpunt
Image default
Zorg

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Bij welke verzekeraar u dat doet, mag u zelf bepalen. Elk jaar is er per 1 januari de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar. De reden om over te stappen kan zijn dat er een goedkopere zorgverzekering is, of dat een andere verzekering beter aansluit bij uw wensen. Als u overweegt over te stappen, kan het geen kwaad ook meteen te kijken of er misschien een collectieve zorgverzekering is waar u zich bij kunt aansluiten.

 

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Van een collectieve zorgverzekering is sprake als de verzekering door een bepaalde groep personen afgesloten kan worden. Deze groep heeft bepaalde kenmerken die overeenkomen, zoals leeftijd of werkgever. Het voordeel van de collectieve verzekering is dat er meestal een korting gegeven wordt op de normale prijs van de zorgverzekering. Voor de basisverzekering mag dat in 2022 maximaal 5% zijn. Voor de collectieve aanvullende verzekeringen mag de verzekeraar zelf bepalen hoeveel korting hij geeft.

 

Voor wie is de collectieve zorgverzekering?

Er zijn collectieve zorgverzekeringen voor verschillende groepen. Een bekende is de collectieve verzekering die u via uw werkgever kunt afsluiten. Er zijn echter meer groepen die in aanmerking komen. Het belangrijkste is dat de groep mensen die aan een collectiviteit kunnen deelnemen, op een of andere manier op elkaar lijken. Dat kan door de werkzaamheden komen, maar ook door bijvoorbeeld leeftijd, een bepaalde ziekte of lidmaatschap van een organisatie. Op die manier is er voor heel veel mensen wel een collectieve zorgverzekering te vinden waar ze zich bij kunnen aansluiten.

 

Waarom bieden zorgverzekeraars collectiviteitskorting aan?

Niet alleen de verzekerden hebben voordeel bij een collectieve verzekering. Ook voor de verzekeraars levert het voordelen op. Doordat ze een grote groep personen kunnen verzekeren die op een bepaalde manier op elkaar lijken, kunnen ze beter inschatten welke zorgkosten hun klanten gaan maken. Ze kunnen dan gerichter zorg inkopen en zo kosten besparen.

 

Is het altijd voordeliger?

Korting op de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen klinkt heel interessant. Een collectieve verzekering hoeft echter niet altijd voordeliger te zijn. Het blijft altijd zo dat er grote verschillen in premie kunnen zijn tussen verschillende verzekeraars, maar ook tussen verschillende labels van een verzekeraar. Daarbij kunnen voor verschillende verzekeringen meer of minder gunstige voorwaarden gelden. Het blijft daarom altijd goed om kritisch te kijken naar de premie die voor een zorgverzekering gevraagd wordt en de voorwaarden die daar tegenover staan.