Bedrijventrefpunt
Zorg

HIV besmetting door prikincidenten

Hiv staat voor: Human Immunodeficiency Virus. Dat betekent: Menselijk virus dat de afweer afbreekt. Hiv is een virus dat stap voor stap het afweersysteem afbreekt. Dit afweersysteem zorgt ervoor dat je wordt beschermd tegen virussen en bacteriën. Als het afweersysteem wordt afgebroken kan dat zorgen voor symptomen en klachten. Wanneer het afweersysteem bijna helemaal is afgebroken, wordt het aids genoemd.

Hoe worden ziektes overgedragen?

Aids ontstaat dus wanneer het lichaam door hiv zich niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën. Dit zorgt ervoor dat aids dodelijk kan zijn. In Nederland is hier goede middelen voor. En komt het weinig voor dat mensen overlijden aan aids.

Je kan hiv krijgen door de overdracht van bloed of andere lichaamsstoffen van anderen. Dit zal in het dagelijks leven van veel mensen niet snel voorkomen. Toch zijn er veel branches die te maken hebben met dit soort risico’s. Deze risico’s worden veroorzaakt door een prikincident.

Prikincident

Een prikincident is een situatie waarbij prik-, snij-, bijt- of krabongevallen voorkomt. Een voorbeeld is wanneer je als dokter per ongeluk jezelf prikt met een gebruikte hechtnaald. Doordat jouw bloed in contact komt met de hechtnaald, waar mogelijk het bloed van een ander aan zit, is er een risico op overdracht van ziektes.

Er zijn verschillende behandelingen voor prikaccidenten. De belangrijkste behandeling is om je te laten vaccineren. Veel werkgevers in risicovolle branches zorgen voor een bedrijfsvaccinatie. Hierbij wordt je gevaccineerd tegen bijvoorbeeld hepatitis A, hepatitis B en DTP. Daarnaast zijn er ook werkgevers die kiezen voor een griepvaccinatie.

Er is geen vaccinatie tegen hiv en daarom is het belangrijk om prikincidenten zoveel mogelijk te voorkomen. Door gebruik te maken van duidelijke protocollen en voorlichting te geven aan werknemers, kunnen prikincidenten worden voorkomen. Is er toch een prikaccident met risico op overdracht van hiv? Dan zijn er middelen beschikbaar die besmetting tegengaat.

https://www.prikincident.nl/

Gerelateerde artikelen

Zorg administratie eenvoudig regelen met de software van Edevop online

Een veilig gevoel met TENA incontinentiemateriaal

Wat is een collectieve zorgverzekering?