Bedrijventrefpunt
Image default
Huishoudelijk

Zo kies je de perfecte wasmachine

De wasmachine is een van de moeilijkste apparaten om te kopen. Wasmachines zijn moeilijk te vervoeren en de markt zit vol ingewikkeld jargon en verleidelijke ‘innovaties’. En dan is er nog de stress van het doen van een grote en dure aankoop.

Voorlader of bovenlader?

Beslis eerst of je de voorkeur geeft aan een bovenlader of een voorlader. Dit zal je helpen je keuzes te beperken. Hoewel je misschien een vaste voorkeur hebt op basis van de grootte van je wasmachine en je wasruimte, mobiliteit en andere factoren, is het de moeite waard om te overwegen of één of beide misschien beter voor je zijn.

Voorlader wasmachines

Hoewel ze duurder zijn dan bovenladers, zijn voorlader wasmachines meestal minder efficiënt en verbruiken ze minder energie. Deze machines werken door je wasmachine zachtjes in een tuimelende beweging te draaien, op te pakken en dan in het water te laten vallen. Ook al zijn ze duurder, je kunt voorlader wasmachines vaak vinden tussen de wasmachine aanbiedingen.

Hoewel het misschien hard klinkt, zijn ze eigenlijk heel voorzichtig met kleren. Ze kunnen ook beter omgaan met ongelijke ladingen. Ze gebruiken minder water en doen er langer over om te wassen, ook al kunnen de meeste voorladers snel wassen.

Bovenlader wasmachines

Hoewel ze goedkoper, lichter en sneller te wassen zijn, kunnen bovenladers net zo effectief zijn. Ze zijn echter moeilijker te wassen en gebruiken meer water.

Bovenladers gebruiken, in tegenstelling tot voorladers, die de zwaartekracht gebruiken om kleren te wassen, veel meer water om kleren te laten drijven en gebruiken dan een waaier of een roerwerk om ze rond te bewegen en te wassen.

Combinaties van was-droogcombinaties

Was-droogcombinaties combineren, zoals de naam al zegt, een voorlader en een wasdroger in één apparaat. Hoewel ze klinken als een goed idee, kunnen ze duur zijn en vatbaarder voor defecten. Ook doen veel van deze drogers er lang over om kleren te drogen.

Sommige drogers gebruiken meer water om kleren te drogen dan om ze te wassen.

Hoewel de technologie van was-droogcombinaties snel verbetert, zijn op zichzelf staande apparaten nog steeds praktischer, tenzij je van plan bent de droger als noodvoorziening te gebruiken.

Capaciteit

Je moet geen moeite hebben om de juiste maat machine voor je huishouden te vinden. De capaciteit varieert van 5 kg tot 18 kg. Grotere machines zijn ideaal voor grote huishoudens en het wassen van zware stukken zoals beddengoed. Toch heb je misschien niet zoveel wasmachine nodig als je denkt. De gemiddelde wasmachine vult tot 3,5 kg, wat ongeveer de helft is van wat de meeste mensen gebruiken.

Je kunt meten hoeveel ladingen je wast door je badkamerweegschaal te gebruiken. Pak vervolgens je wasmand en spring weer aan. Bereken het verschil om te bepalen hoeveel capaciteit je eigenlijk nodig hebt.

Tijd om te draaien

Voorladers zijn meestal sneller dan bovenladers omdat voorladers minder water gebruiken. Een voorlader is beter als je op zoek bent naar een snellere wascyclus. Dit werkt echter misschien niet goed voor zware ladingen of zeer volle ladingen. Ook de droogtijd moet worden overwogen. Voorladers hebben een sneller centrifugetoerental waardoor meer water wordt onttrokken. Dit betekent dat de droogtijd verkort kan worden, wat je geld bespaart als je ook een droger hebt.