Bedrijventrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Waar moet u op letten bij het aanleggen van groendaken?

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van groendaken. Dit is niet voor niets, aangezien het een duurzaam alternatief is ten opzichte van een gewoon dak. Naast het duurzame aspect beschikt een groendak over een aantal andere unieke eigenschappen, bijvoorbeeld de esthetische look en het economische voordeel. Door de voordelen van groendaken kiezen steeds meer particulier en bedrijven hiervoor. Wat zijn nou alle voordelen van groendaken en waar moet u verder rekening mee houden?

Groendaken: de voordelen

Een groendak kent meerdere voordelen op zowel ecologisch, economisch als maatschappelijk vlak. Groendaken zorgen ervoor dat er klimaatbestendig gebouwd kan worden. Daarnaast vinden mensen het vaak prettiger om in een groene omgeving te leven, in plaats van in een grijze omgeving. Wat zijn nog meer voordelen van een groendak?

  • Een groendak verlengt de levensduur van een dak. Doordat groendaken bescherming bieden tegen weersinvloeden als regen, wind en zon kan de levensduur van uw dak verlengd worden met 60 jaar of langer. Een investering in een groendak is doorgaans binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.
  • Regenwater wordt geabsorbeerd. Groendaken dragen bij aan een betere opneming van regenwater. Hierdoor komt er minder water in het riool terecht. Ook hebben groendaken een zuiverende werking op regenwater.
  • Brandwerend effect. Met een groendak heeft u doorgaans een wat vochtigere laag op uw dak liggen. Deze vochtige laag is brandbestendiger dan bij een normaal dak. Zodoende heeft u minder kans op brandschade.
  • Groendaken helpen tegen erosie. Met name bij daken die veel worden blootgesteld aan wind, biedt een erosiewerende bovenlaag als een groendak goede bescherming.

Zelf een groendak aanleggen? Vergeet de valbeveiliging niet!

Het komt geregeld voor dat particulieren of bedrijven toch zelf een groendak willen aanleggen. Daarbij is de valbeveiliging van belang, en dit wordt weleens vergeten. Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter boven de grond is valbeveiliging noodzakelijk. Zo voorkomt u onnodig leed en beschermt u uzelf en uw mensen tegen letsel. Veilig en verantwoord kunnen werken aan een groendak is van essentieel belang. Valbeveiliging dient om die reden ook te voldoen aan strenge veiligheidseisen. Als u zich dus gaat oriënteren op goede valbeveiliging, moet u goed letten op de Europese normeringen voor valbescherming. Deze normeringen geven een indicatie van de kwaliteit van de valbeschermingsmiddelen. Deze normen staan vaak toegelicht bij het desbetreffende product.

Laat vakspecialisten u helpen bij de aanleg van uw groendak

Een groendak aanleggen is een lastige klus waar veel bij komt kijken. Laat u daarom helpen door vakspecialisten. De vakspecialisten kunnen u helpen bij de aanleg van uw groendak en begeleiden u van a tot z bij het proces. Vakspecialisten kunnen de aanleg van uw groendak volledig uit handen nemen en voorzien u daarnaast van deskundig advies. Ook worden uw wensen in kaart gebracht en meegenomen bij het ontwerp voor het groendak. Laat u dus ontzorgen en schakel vandaag nog een vakspecialist in groendaken in!