Bedrijventrefpunt
Image default
Vervoer en transport

Waar moet je op letten tijdens het vervoeren van een boot?

Heb je recent een boot gekocht en wil je de boot gaan vervoeren van de ene stad naar de andere stad? Of ben je van plan om met je boot op vakantie te gaan? Dan is het wel zo verstandig om te weten hoe je de boot veilig van punt A naar punt B kan vervoeren. Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan is het belangrijk om je goed te laten informeren over de eventuele risico’s en gevaren dat het met zich mee brengt. En het is ook handig dat je weet wat je moet doen in een gevaarlijke situatie. In dit artikel geven we een aantal tips over waar je op moet letten bij het vervoeren van een boot. 

Wat heb je nodig?

Om een boot te kunnen vervoeren is het handig om een boottrailer te hebben. Je kan een boottrailer bij diverse bedrijven huren. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen zorg hoeft te dragen voor het onderhoud van de trailer. En dat je geen parkeerplek of een opslagruimte nodig hebt voor de trailer. Het nadeel is dat als je vaak je boot wil verplaatsen of naar de garage moet brengen, je afhankelijk bent van een verhuur partij. Ook komen er kosten van het huren van de trailer erbij kijken. Het voordeel van een eigen boottrailer is, dat je niet afhankelijk bent en elk moment je eigen boot kan vervoeren. Het nadeel is dat je voldoende ruimte moet hebben om de trailer ergens te kunnen stallen. 

 

Naast een boottrailer heb je ook een auto nodig die een trailer kan verdragen. Dus als je zelf in bezit bent van een kleine Fiat dan kan je het vervoeren van een boot wel vergeten. Ook moet de boottrailer geschikt zijn voor het type boot dat je wil vervoeren. Let hier goed op bij het aanschaffen of huren van een boottrailer. 

 

Het laatste waar je aan moet denken is of je bevoegd bent om een auto met een trailer te vervoeren. Is de trailer van een bepaalde grootte en gewicht dan kan het zijn dat je een ander rijbewijs nodig hebt namelijk B + E. 

Controleren voor het vertrek

Heb je alles gecontroleerd zoals de boottrailer, de auto en je rijbewijs? Dan zijn er nog een aantal andere zaken die je in acht moet houden. 

 

  • Controleer of de boottrailer goed is vast gemaakt aan de auto. Je wil absoluut niet dat de trailer op de snelweg ineens loskomt. 

  • Ga enkel op pad met een lege boot. Het is heel makkelijk om nog eventjes wat spullen in de boot te stoppen als de auto vol zit. Maar het is niet heel handig als deze spullen er tijdens het rijden uit kunnen vliegen. Maak alles daarom goed vast of zet niks in de boot.

  • En let op dat de Yahama buitenboordmotor ook goed vast zit aan de boot. Want je wil de buitenboordmotor absoluut niet verliezen tijdens het rijden. Dat kan een gevaarlijke situatie veroorzaken op de weg. 

  • Check de bandenspanning van zowel de trailer als het trekkende voertuig. 

Let hier op tijdens het rijden

Ook tijdens het rijden met de boot is het belangrijk dat je constant alert bent en je rijgedrag aanpast. Rij rustig, maar niet te langzaam zodat je andere niet hindert op de weg. Kies wegen uit waarbij je voornamelijk rechtdoor kan rijden en niet wegen met veel bochten. En als je nog niet eerder hebt gereden met een boottrailer dan raden we aan om na een halfuurtje even te stoppen om alles nogmaals te controleren. Veel succes op de weg! 

https://witsenmarine.nl/boottrailers/