Bedrijventrefpunt
Image default
Verbouwen

Verbouwen? Kies voor de verbouwingshypotheek

Wanneer jij je huis graag wilt verbouwen, dan zal dit afhankelijk van de omvang van de verbouwing al snel in de tienduizenden euro’s kunnen lopen. Zelfs het laten renoveren of laten plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken gaat al snel gepaard met minimaal tussen de 10.000 en 15.000 euro. Het is dan niet zo heel vreemd dat je hier liever niet je spaargeld voor wilt gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten om de verbouwing te kunnen bekostigen, maar je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Maar wat is verstandig om te doen? Omdat er verschillende mogelijkheden zijn om een dergelijke verbouwing te kunnen financieren, is het goed te weten welke voor- en nadelen de verschillende opties nu eigenlijk hebben.

 

Het gebruik van je spaargeld

Kies je voor het gebruik van je spaargeld, dan heb je niet te maken met de verplichting van het aflossen van een persoonlijke lening of tweede hypotheek. Vooral wanneer je voldoende spaargeld op de bank hebt staan en dit niet direct nodig hebt, kan het een interessante keuze zijn om hier voor te gaan. Vooral gezien het feit dat de huidige rentestanden natuurlijk niet dusdanig zijn dat het aantrekkelijk is om je geld te laten ‘renderen’ op de bank. Zelfs wanneer je de hypotheekrenteaftrek meerekent, ben je met een tweede hypotheek of persoonlijke lening duurder uit, dan wanneer je de verbouwing zelf bekostigd. Echter is het de vraag of je dit wilt ja of nee.

 

Extra hypotheek afsluiten

Het verbouwen van een huis wordt in de meeste gevallen gefinancierd door middel van een extra hypotheek. Je kunt je hypotheek verhogen voor verbouwing bij je huidige bank, waar ook de hypotheek voor je woning loopt, maar je kunt ook kiezen voor een andere bank. Wel is het van belang rekening te houden met het feit dat de rente bij je bank hoger kan uitvallen voor een tweede hypotheek. Wanneer je namelijk nu 40.000 euro overwaarde op je woning hebt, dan loopt de bank weinig tot geen risico dat het huis minder waard wordt, dan de hypotheek die er op rust. Sluit je een tweede hypotheek af, dan komt de totale som van de hypotheek natuurlijk dichterbij de daadwerkelijke waarde van de woning, waardoor de bank een hoger rentepercentage rekent om eventuele risico’s te kunnen dekken.

 

Persoonlijke lening

Kies je niet voor een tweede hypotheek, maar ga je voor een persoonlijke lening? Houd er dan wel rekening mee dat de kosten hiervoor flink hoger liggen, dan de kosten voor het afsluiten van een tweede hypotheek. Helaas ontkom je er in bepaalde gevallen niet aan en is er geen mogelijkheid tot het afsluiten van een tweede hypotheek. Wil je dan echt verbouwen, dan is een persoonlijke lening de enige optie. Wel is het goed te weten dat er, in tegenstelling tot bij een tweede hypotheek geen extra kosten zijn, zoals advies- en notariskosten. Wanneer je dan een lager bedrag leent, kan een persoonlijke lening in bepaalde gevallen voordeliger uitvallen, dan een tweede hypotheek.

 

Recht op subsidies

In de huidige tijd waarin het verduurzamen van onze woning steeds belangrijker wordt, zijn er ook tal van mogelijkheden om een deel van je verbouwing gesubsidieerd te krijgen. Wanneer je namelijk je huis verbouwd Er zijn een aantal energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Je kunt tot wel 30% subsidie krijgen voor het isoleren van je buitenmuren, vloer, dak en ramen. Het is daarom dus ook belangrijk om het juiste advies in te winnen en te kijken wat in jouw persoonlijke situatie het beste is. Het kan je namelijk een aanzienlijk bedrag schelen op het moment dat je een paar aanpassingen doet, waardoor het wordt gezien als verduurzamen van je woning.

 

Neem een adviseur in arm

Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig alles zelf online uitzoeken. Toch is het bij dergelijke zaken zoals een flinke verbouwing en het afsluiten van een tweede hypotheek sterk aan te raden om een financieel adviseur in arm te nemen. Deze weet namelijk tot in detail wat van belang is en kan je ook helpen met het maken van de uiteindelijk voor jou beste keuze. Gezien een financieel adviseur doorgaans onafhankelijk werkt, is het doel om ervoor te zorgen dat jij er als consument beter van wordt.