Bedrijventrefpunt
Image default
Hobby en vrije tijd

Ballonvaren tijdens een wedstrijd met C-Air

Tijdens de lente en zomerperiode vliegt C-Air ballonvaart commerciële ballonvluchten in heel Vlaanderen. We verwennen onze passagiers dan graag met een ballonvaart om nooit meer te vergeten. Je kan ons echt in elke regio in Vlaanderen tegenkomen. Wij zijn in die periode echt elke dag bezig met het organiseren en het optimaliseren van onze ballonvaarten. Een leek denkt waarschijnlijk: een ballonvaart duurt toch maar ongeveer één uur. Dat klopt, maar we hebben heel wat voorbereidingswerk voor een ballon met onze passagiers de lucht kan ingaan. Voorbeelden van voorbereidingen voor een ballonvlucht zijn: passagiers inplannen en opnieuw inplannen bij slecht weersomstandigheden, de passagier inlichtingen geven, mails beantwoorden, de ballon tanken, hapjes & drankjes klaarzetten, opstijgplaats bepalen, ballon klaarmaken, warme luchtballon afbreken etc. Tijdens deze periode gaan we er graag even tussenuit om…. weer te ballonvaren. Deze keer zie je ons niet vliegen met passagiers, maar zie je C-Air ballonvaart op een ballonwedstrijd ergens in Europa.

Wat is wedstrijdvliegen met een luchtballon?

Een luchtballon is onbestuurbaar, waardoor het bijna onmogelijk is om naar een specifieke plaats te vliegen. Vermits wij steeds afhankelijk zijn van de windrichtingen en windsnelheden, is er een wedstrijdleider. Hij zorgt ervoor dat er haalbare “tasks” met specifieke coördinaten worden uitgelegd. Onder de ballonvaarders spreken we in ons vakjargon over doelen. Op deze doelen wordt er een kruis gelegd waar de ballonvaarders een zakje zand op moeten werpen. Hoe dichter in het kruis, hoe beter de punten. Ook moeten de ballonvaarders figuren maken in de lucht. Hoe exacter deze zijn, hoe meer punten je kan verdienen. Lijkt simpel? Toch is het niet zo simpel als het lijkt want de luchtballonvaart kan van 1 uur tot 4 uur duren. De ballonvaarders moeten hiervoor heel precies kunnen vliegen en wiskundige berekeningen maken om tot het doel te komen. C-Air ballonvlucht heeft 2 piloten in zijn rangen die alle wedstrijden meevaren: Steven Vlegels en David Spildooren.

Belgisch Kampioenschap ballonvaart

Elk jaar in mei wordt er in België, Luxemburg of Nederland het Benelux kampioenschap georganiseerd. Er doen dan een veertigtal piloten mee aan deze wedstrijd. Hier wordt er ook bepaald wie er Belgische Kampioen wordt. Deze punten zijn heel belangrijk, want dit kampioenschap bepaalt vaak wie België mag verdedigen tijdens het Europees & Wereld kampioenschap ballonvaren. Ook andere wedstrijden in het buitenland of in België worden meegeteld, maar deze wedstrijd telt toch net voor iets meer mee. Als je deze wedstrijd wint, mag je zeker zijn van je plaats in het Europees of Wereld kampioenschap ballonvaren. Onze piloot David Spildooren werd in 2018 Belgisch Kampioen. Wij gaan er binnenkort alvast opnieuw voor.

Europees & Wereld kampioenschap ballonvaren

Hier komen de beste ballonvaarders over heel Europa of heel over heel de wereld naartoe. Het ene jaar gaat het Europees Kampioenschap door en het andere dan weer het Wereld Kampioenschap. Elk land stuurt zijn beste piloten om hen te verdedigen. In België is de ranking hierbij zeer belangrijk. Je kan punten verzamelen door wedstrijden te winnen, waarbij het Belgisch Kampioenschap ballonvlucht zeer belangrijk maakt. In totaal doen er steeds een 120 tal geselecteerde ballonvaarders over heel de wereld aan mee. Voor de eerste keer werd David Spildooren geselecteerd voor het Europees Kampioenschap 2017 in Frankrijk. Wij  zijn toen op een 28ste plaats geëindigd toen op de 28ste plaats. Tijdens het Wereld kampioenschap 2018 in Oostenrijk, behaalde hij een 11de schitterende plaats. In 2019 werd David opnieuw geselecteerd voor het Europees Kampioenschap in Mallorca waar hij een 7de plaats behaalde. In 2020 zullen wij meedoen aan het Wereld Kampioenschap ballonvaren in Slovenië. Wij hopen natuurlijk in stijgende lijn verder te gaan. Wens je ook info ontvangen aangaande het ballonvaren neem even een kijkje op onze website.

https://www.cair-ballonvaart.be