Bedrijventrefpunt
Image default
Electronica en Computers

Levensduur printer. Hoe lang gaat een printer mee?

Voordat je een printer koopt, is het belangrijk om te weten hoe lang deze ongeveer mee zal gaan. Zo kan je namelijk op basis daarvan een budget bepalen dat je maximaal aan een printer uit wilt geven. Zo zal je namelijk, wanneer je niet veel print, geen dure printer kopen als die even lang mee gaat als een printer die veel goedkoper is. De levensduur van een printer is van veel zaken afhankelijk, zoals het merk van de printer, hoeveelheid gebruik, de printtechnologie en de condities waarin de printer wordt gebruikt.

Hoeveel wordt de printer gebruikt?

Wat de levensduur van een printer is, is sterk afhankelijk van hoeveel prints er worden gemaakt. Wanneer je erg veel print, bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden, zullen de onderdelen in de printer uiteraard ook harder slijten dan wanneer je erg weinig print. De meeste laserprinters, maar ook sommige inkjet-printers, hebben bij de specificaties een afdrukvolume staan. Dit is het aantal pagina’s dat de printer per maand aan kan. Dit kan dus een belangrijke specificatie zijn om naar te zoeken wanneer je een nieuwe printer aanschaft.

Hoe wordt de printer gebruikt?

De omgeving waarin de printer staat is ook belangrijk voor de levensduur van de printer. De meeste fabrikanten zullen daarom de aanbevolen gebruiksomgeving aangeven bij de specificaties van de printer. Dit zijn de optimale omstandigheden waarin de levensduur van de printer wordt gemaximaliseerd. Zo zie je dat bij bijvoorbeeld de Canon Pixma TS5050 de aanbevolen gebruiksomgeving een temperatuur bedraagt van tussen de 15 en 30 graden Celsius en een vochtigheid van 10-80%. Zet je printer dus niet op een erg vochtige, of hele hete of koude plek. Dit zorgt namelijk voor een kortere levensduur van de printer.

Wat voor printer is het?

Voor de levensduur van de printer is het ook belangrijk om te kijken naar de printtechnologie waar de printer gebruik van maakt. Je kan een laserprinter hebben, die een laser en tonerpoeder gebruikt om te printen. Daarnaast heb je inkjet printers, deze printers gebruiken inktpatronen met vloeibare inkt om te printen. Over het algemeen zijn laserprinters een stuk duurder en gemaakt voor grotere afdrukvolumes. Hierdoor gaan ze ook veel meer pagina’s mee dan een inkjet printer. Inkjet printers zijn vooral gemaakt voor huis-tuin-en-keuken gebruik en het printen van mooie kwaliteit foto’s en niet zozeer voor hele grote afdrukvolumes.

Wat kan er kapot gaan?

Enkele problemen die we vaker tegenkomen zijn:

–          Printkop defect

–          Verstoppingen

–          Papierstoringen

–          Problemen met inktkussentjes

–          Problemen met het doorvoeren van het papier

Sommige problemen zijn makkelijk op te lossen, zoals verstoppingen en papierstoringen. Een simpele reinigingsbeurt of het verwijderen van vastgelopen papier in de printer kan deze problemen verhelpen. Wanneer er mechanisch iets stuk gaat aan de printer, zoals een falende printkop of papier dat niet wordt doorgevoerd, zijn een stuk moeilijker om op te lossen. Hier is vaak een reparatie nodig waarbij onderdelen vervangen moeten worden. Wanneer je een goedkope inkjet printer hebt, is dit het vaak al niet meer waard. Zo zijn printkoppen van deze printers, als je deze los moet kopen, vaak even duur als een nieuwe printer. Dan is de keuze snel gemaakt. Vandaar dat inkjet printers tegenwoordig maximaal 2-5 jaar meegaan, voordat er iets kapot gaat. Reparatie wordt, als het buiten de garantieperiode valt, dan zelden aangeraden. Voor laserprinters is dit anders. Deze hebben geen printkop die snel kapot gaat, maar maken wel gebruik van een drum. Deze drum moet echter ook af en toe vervangen worden. De machine is daarmee uiteraard nog niet kapot, aangezien de drum een verbruiksartikel is. Aangezien laserprinters is aanschaf ook meestal een stuk duurder zijn dan inkjet printers, is het vaak ook nog rendabel om deze te laten repareren wanneer er iets kapot gaat.

https://www.go4inkt.nl