Bedrijventrefpunt
Image default
Adverteren

VvE beheer

VvE staat voor vereniging van eigenaars en wordt alleen gebruikt in Nederland. In België is het geen VvE maar VME. De VvE is een vereniging die bij appartementencomplexen nodig is om alle afspraken, het onderhoud van de ruimtes en belangen vaststelt. Denk hierbij enorm ruim.

Er zijn tientallen voorbeelden te noemen waarbij er sprake is van een VvE. Het kunnen complete gebouwen zijn van 10 tot 1000 appartementen waarbij er 1 eigenaar is. Maar ook wanneer er een appartementencomplex is met 50 appartementen met 50 verschillende eigenaren. Wanneer het op appartementen gaat wordt de eigenaar automatisch lid van de VvE. Dit omdat het wettelijk verplicht is om hierbij te zitten. De VvE is opgericht om misverstanden te voorkomen en eigendommen goed vast te leggen. Wanneer er een woning gekocht wordt is simpelweg de grond van de eigenaar en mogelijk ook de gehele woning die daar opstaat.

Maar wat als het om hoogbouw gaat en er meerdere woningen/appartementen op het zelfde stuk grond staan? Immers, bij 5 etages en op elke etage een woning, staat dit op gelijke grond? 1 tip, leg alles goed vast en weet welk eigendom van wie is en welke verantwoordelijkheid voor wie geldt. De galerij, ramen, trappengang, brievenbussen, gangen, gezamenlijke ingang? Wie doet het onderhoud en hoe wordt dit doorberekend? Dit zijn vele vragen waar elke eigenaar van het appartementencomplex antwoorden op moet vinden en uiteraard wettelijk gezien mogelijk zijn.

Een VVE beheerder is verantwoordelijk voor een aantal processen. Processen die hieronder staan beschreven:    

–       Techniek

–       Recht

–       Financiën

–       Administratie

Techniek

De VVE beheer houdt zich bezig met het technisch beheer van het complex. Hij zorgt dat er onderhoud wordt gepleegd aan alle technische faciliteiten in het gebouw. Denk hierbij aan liften, elektra enzovoort. Daarnaast stelt hij ook een plan op voor het grootonderhoud. Bijvoorbeeld het schilderwerk en het onderhoudt van het dak. Meestal betreffen het platte daken. Daken waaraan regelmatig onderhoud gepleegd moet worden om lekkage te voorkomen

Recht

Daarnaast zijn er een aantal juridische zaken die VVE beheerder ook voor zijn rekening neemt.

Financiën

Tot slot en niet het minste onderdeel van het beheer. De VVE beheer beheert ook de financiën van de VVE. Onderhoudt aan een pand is erg belangrijk om grote problemen te voorkomen. Daarom is het noodzakelijk dat er op de lange termijn een goede financiële positie wordt gecreëerd voor de VVE. Bij het kopen of huren van een appartement is de koper of huurder ook geïnteresseerd in de stand van zaken omtrent de financiële positie van de VVE. Zij zijn verplicht een bijdrage te leveren voor het onderhoud van het gebouw. Ook als deze onverwachts tegenvalt vanwege slecht financieel beheer. Dit geld helaas ook voor de periode dat de bewoners nog geen onderdeel uit maakten als eigenaar van het appartement. Een goede VVE beheer voorkomt een hoop narigheid.

Administratie

En niet het minst belangrijke. De administratie romp slomp die komt kijken bij het beheren van een complex. Er zijn veel regels en wetten die op papier vast gelegd dienen te worden. Een VvE beheer kan deze contracten opmaken om zo niet voor verrassingen komen te staan. Denk aan Documentarchivering, factuurmanagent, Ledenadministratie en incassobeheer. Dit zijn allerhande zaken die goed geregeld dienten te worden om alles wettelijk gezien goed te doen.

http://www.intenda.nl/