Bedrijventrefpunt
Image default
Vervoer en transport

Wat is fleet management software?

Heb je een bedrijf in de logistiek of transport? Dan kun je de term ‘fleet management software’ misschien al vaker voorbij horen komen. Maar wat is het precies? En wat kun je er allemaal mee? 

Als logistiek of transportbedrijf kan het een hele uitdaging zijn om grip te hebben op alle bedrijfsprocessen. Laat staan dat deze veilig en efficiënt verlopen. Hier helpt fleet management je bij. In essentie is het doel om de efficiëntie en de effectiviteit te verhogen en ondertussen de veiligheid te waarborgen. 

Fleet management

Wanneer iemand het heeft over fleet management, dan gaat het om het beheren van alle voertuigen binnen het bedrijf. Dit is in de breedste zin van het woord. Of je nu een bedrijf hebt met vrachtwagens of bestelwagens, of hijskranen of bulldozers het valt allemaal onder fleet management. Binnen het beheer is het hoofddoel dat alle voertuigen zo veilig en efficiënt mogelijk in gebruik worden genomen en onderhouden. 

Je wilt naast dat iedereen op een veilige manier zijn werk kan beoefenen de productiviteit binnen het bedrijf verhoogt. Maar ook dat, waar nodig, de veiligheidsomstandigheden beter worden. Bij fleet management heb je de mogelijkheid om voertuigen te traceren en data in te zien. Zo is het mogelijk om het brandstofgebruik in te zien, benodigde onderhoudswerkzaamheden te beheren en inzicht te krijgen in het rijgedrag. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Fleet management software opent voor jou als ondernemer deuren. Je krijgt meer grip op je logistiek en transportbedrijf. Ondanks dat medewerkers bang zijn dat het in strijd is met de privacy, is het belangrijk om draagvlak te creëren dat het bijdraagt aan de veiligheid, maar ook dat het werk een stuk efficiënter wordt. De software maakt inzichtelijk welke routes er worden gereden en hoe lang erover gedaan wordt. Misschien kom je er gaandeweg achter dat er gunstigere routes zijn. Je kunt live de chauffeurs volgen en meldingen ontvangen wanneer zij te snel of roekeloos rijden. 

Wet- en regelgeving

In hoeverre kun je nu aantonen dat jouw chauffeurs zich aan de wet en regelgeving houden? Zeker als je nog geen gebruik maakt van fleet management software kan dit een hele uitdaging zijn. De software houdt een automatische rittenadministratie bij. Omdat dit automatisch gebeurt scheelt het een hoop uitzoekwerk voor de medewerkers op de administratie. Of voor jezelf als jij de administratie bijhoudt. Ook kun je de Belastingdienst op ieder moment inzage geven in de verschillende bijgehouden databronnen. Op deze manier loopt alles op rolletjes en geeft het ruimte om op andere taken te focussen.

https://www.verizonconnect.com/nl/