Bedrijventrefpunt
Image default
Sport

Geschiedenis van de ontwikkeling van voetbal

vrije voetbaltrainers

Mensen zijn altijd geïnteresseerd geweest in de vraag wie dit spel heeft uitgevonden. Maar de geschiedenis geeft niet het geboortejaar of de geboorteplaats van het voetbal aan. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat een zekere “voorouder” van het voetbal in het oude Egypte leefde: wetenschappers hebben hier niet alleen afbeeldingen gevonden van spelers die met een bal speelden, maar ook de ballen zelf. Historici beweren ook dat bal spelen met hun voeten een favoriet tijdverdrijf was van Chinese krijgers – dit was tweeduizend jaar geleden. Ze geloven dat de oorsprong van voetbal in het oude Rome ligt en in het even oude Griekenland.

In verschillende landen kwamen vele, vele jaren geleden mensen samen op stadspleinen of braakliggende terreinen en speelden met een bal. Deze spellen deden denken aan de acties van krijgers die probeerden het vijandelijke kamp te infiltreren. De winnaar was het spel van de spelers, die de bal vaker over een bepaalde lijn scoorden. Soms namen honderden mensen deel aan dergelijke spellen.

Er waren veel varianten van het moderne voetbal, zoals het Romeinse “garpastum”. En de Franse voetbalhistoricus M. Nefferkorn voerde aan dat de directe voorouder van het moderne voetbal gerust “la sul” genoemd kan worden – een spel dat al populair was geworden in het thuisland van deze historicus. Dit spel bestond uit twee teams die achter een leren bal aan zaten gevuld met lompen of lucht.

Veel Italiaanse historici geloven dat modern voetbal is afgeleid van “calchio”, een spel dat in de 16e eeuw in Florence veel voorkwam. En als bewijs noemen ze het feit dat calchio werd gespeeld met een leren bal op velden van 100×50 meter.

Maar het was in Engeland dat voetbal voor het eerst zo’n naam kreeg en daarom hebben de Britten alle reden om zichzelf te beschouwen als de grondleggers van dit spel. Vreemd genoeg gebeurde deze gebeurtenis niet met de officiële erkenning van het spel, maar met … het verbod ervan, toen koning Edward III in een speciaal decreet de aandacht van de sheriffs van Londen vestigde op het feit dat boogschieten, zo nuttig voor jonge mensen, naar de achtergrond verdween van – voor hobby’s van allerlei nutteloze en “wetteloze” spellen zoals voetbal.

De eerste voetbalbond ter wereld werd in 1863 in Engeland opgericht. Ook verschenen de eerste voetbalclubs. Hier werden de eerste officiële regels van het spel ontwikkeld, die na enkele decennia universele erkenning kregen.

De datum van 26 oktober 1863 werd gedenkwaardig voor voetbalfans, aangezien dit jaar in een Londense taverne in Gray Queen Street vertegenwoordigers van de nieuw geslagen clubs nieuwe spelregels ontwikkelden. Een vertegenwoordiger van een van de clubs schetste het ontwerp van de eerste voetbalcode van negen punten. Deze punten waren een compromis: ze betekenden spelen met zowel voeten als handen.

Maar de voorstanders van het spelen met alleen voeten, stemden ermee in om het verhitte debat voort te zetten omwille van het uiterlijk, op de volgende bijeenkomst – in Cambridge – werkten hun definitieve code van echte voetbalwetten uit. Op 8 december 1863 werden deze wetten van kracht. Drie van de dertien paragrafen verboden spelers onvoorwaardelijk de bal met hun handen aan te raken in een grote verscheidenheid aan situaties (zelfs doelmannen). Dit is hoe modern voetbal werd geboren. En de aanhangers van het spel met beide handen en voeten vielen op in een nieuwe vereniging – rugby.

Pas in 1871 kregen keepers het recht om met hun handen te spelen in het keepersgebied en na nog eens 31 jaar – in het hele strafschopgebied.

Als u door de geschiedenis bladert, bent u ervan overtuigd dat voetbal in zijn moderne vorm zijn geboorte in veel opzichten te danken heeft aan de Britten. Zij waren het die in 1878 de rechten van het burgerschap aan het fluitsignaal van de scheidsrechter gaven (voordat de scheidsrechters signalen gaven met een schoolbel of gewoon met een stem). En de juryleden zelf verschenen voor het eerst op de Engelse velden. Alle controversiële kwesties aan het begin van de voetbaljongeren werden beslist door de teamcaptains. De Britten, op voorstel van de heer Brodie, de eigenaar van de Liverpoolse hengelsportfabriek, ’trokken’ in 1890 voetbaldoelnetten aan.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/voetbaltrainer-gezocht-voetbal-trainer.html