Bedrijventrefpunt
Image default
Onderwijs

Welke NLP technieken zijn er eigenlijk?

NLP, of Neuro-Linguïstisch Programmeren, is een reeks technieken die erop gericht zijn de communicatie en het begrip te verbeteren. Het werd in de jaren 1970 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder, en is sindsdien gebruikt in een verscheidenheid van gebieden, waaronder psychotherapie, business coaching, en zelfs de verkoop.

NLP technieken zijn gebaseerd op het idee dat onze gedachten, woorden en daden allemaal invloed hebben op onze mentale en emotionele toestand. Door onze gedachten en taal te veranderen, kunnen we onze toestand veranderen – wat vervolgens ons gedrag verandert. Dit is waarom NLP vaak wordt gebruikt om mensen te helpen negatieve emoties zoals angst of depressie te overwinnen.

Er zijn veel verschillende NLP technieken, maar een aantal veel voorkomende zijn:

Reframen

Reframen is een van de meest gebruikte NLP technieken. Het houdt in dat je een situatie of probleem op een andere manier bekijkt, zodat je het in een positiever licht kunt zien. Bijvoorbeeld, als je je gestrest voelt over een aankomende presentatie, zou je het kunnen herkaderen als een kans om je vaardigheden te laten zien.

Visualisatie

Een andere populaire NLP techniek is visualisatie. Dit houdt in dat je jezelf voorstelt hoe je het gewenste resultaat bereikt in je geestesoog. Bijvoorbeeld, als u wilt afvallen, kunt u visualiseren dat u op de weegschaal stapt en een lager getal ziet dan u eerder heeft gezien.

Spiegelen

Tenslotte is NLP ook gebaseerd op het principe van spiegelen. Dit houdt in dat je de lichaamstaal en stempatronen van de persoon met wie je spreekt kopieert, om zo een band op te bouwen. Als iemand bijvoorbeeld naar je toe leunt als hij praat, zou jij hetzelfde kunnen doen.”

Waarom deze technieken toepassen? 

Door de manier waarop we informatie verwerken te begrijpen en te manipuleren, kan NLP ons helpen negatieve denkpatronen te overwinnen, ons zelfvertrouwen te vergroten en onze communicatievaardigheden te verbeteren. NLP kan ook worden gebruikt om angst en depressie te behandelen, en om fobieën en andere vormen van angst op te lossen. Wat meer is, NLP kan worden gebruikt om ons geheugen en leervermogen te verbeteren, evenals onze fysieke gezondheid. Kortom, NLP is een krachtig instrument dat kan worden gebruikt om elk aspect van ons leven te verbeteren. Verschillende aanbieders van NLP bieden bepaalde opleidingen aan, zoals een NLP practitioner opleiding. In deze training leer je meer over de technieken van NLP.