Bedrijventrefpunt
Image default
Financieel

Wat is een hypotheek voor DGA?

Er zijn vele soorten hypotheken te krijgen tegenwoordig en een hypotheek voor DGA is daar één van. Het is best goed mogelijk dat je geen idee hebt wat dit voor soort hypotheek is. Dat komt ook omdat deze voor specifieke situaties bedoeld is. Een DGA is een Directeur-Groot Aandeelhouder. Dat betekent dat dit een directeur en eigenaar van een onderneming betreft. Die moet dus ook aan andere voorwaarden voldoen om een hypotheek te krijgen. Het kan interessant zijn om daar eens wat dieper op in te gaan. Zo weet je wat er mogelijk is.

Zien wat je kunt dragen

Als het gaat om een hypotheek voor DGA, dan kan die natuurlijk niet op een vast inkomen worden gebaseerd. Dit is immers wat er juist aan ontbreekt wanneer je ondernemer bent. Je inkomen kan flink verschillen. Daarom is het zaak om te laten zien wat je over de laatste drie volledige boekjaren hebt gepresteerd. Het gemiddelde daarvan is de basis voor jouw hypotheekaanvraag. Al wordt er wel naar meer zaken gekeken, denk bijvoorbeeld aan de IB-aangifte over de afgelopen 3 jaar. Let wel op dat er ook valkuilen in kunnen zitten. Dat is dus wel belangrijk.

Voldoende verdienen voor een hypotheek?

Een punt van aandacht bij een hypotheek voor DGA is dat je wel voldoende moet verdienen. Stel dat je jezelf bijvoorbeeld bewust een laag inkomen hebt toebedeeld de afgelopen jaren. Dan is je toetsinkomen dus eigenlijk ook te laag. Hetzelfde geldt wanneer je geen drie volledige boekjaren als DGA achter de rug hebt. Ook dan is het eigenlijk niet mogelijk om een goede hypotheek te krijgen. De kennis over je mogelijkheden is dan simpelweg te summier voor bijna alle verstrekkers van hypotheken. Het is daarom dus wel ook zaak om hier goed op te letten als je eraan begint.

Mogelijkheden voor jonge ondernemers

Het is niet zo dat er helemaal geen kansen zijn op een hypotheek voor DGA wanneer je een laag inkomen hebt of pas kort bezig bent. Het is dan alleen wel belangrijk om met adviseurs aan de slag te gaan die de markt goed kennen. Die kunnen je dan helpen om de best mogelijke verstrekker te vinden. Die kan dan zorgen dat je toch een hypotheek krijgt. Bedenk je wel dat er wel altijd regels aan vastzitten, ook wanneer je voor deze speciale soorten hypotheken gaat, bijvoorbeeld wat je bedrijf aankan.

Anders dan andere soorten hypotheken

De hypotheek voor DGA onderscheidt zich natuurlijk wel van andere soorten hypotheken die er zijn. Het is fijn om te weten dat je altijd mogelijkheden hebt als ondernemer om toch gewoon een huis te kopen, ook al ziet jouw leven er anders uit dan dat van andere. Al dit soort zaken neem je dan door met de kenner op dit vlak. Zo kan je samen zoeken naar de beste oplossing en op die manier zorgen dat je alles in gereedheid hebt gebracht om uiteindelijk het huis te kunnen kopen waar je altijd al een oogje op had. Dat is aantrekkelijk.

Meer weten? Ga naar Finaforte.nl.

 

https://www.finaforte.nl/