Bedrijventrefpunt
Image default
Financieel

Geschiedenis van boekhouden

In Mesopotamië, Babylon, Sumerië en Assyrië zijn bewijzen gevonden van het bijhouden van een boekhouding die teruggaat tot 7000 voor Christus. Er zijn archieven ontdekt waarin de rekeningen van landbouwproducten in het oude Griekenland en in het Romeinse Rijk zijn vastgelegd.

Maar het is in de 15e eeuw dat de wortels van de moderne boekhouding te vinden zijn. En passend genoeg zijn er twee vermeldingen in de geschiedenisboeken over wie het dubbele boekhoudsysteem heeft gedocumenteerd. Sommigen schrijven Benedetto Cotrugli en zijn boek uit 1458, Of Commerce and the Perfect Merchant, toe. Maar de meesten beschouwen Luca Pacioli als de vader van het boekhouden, voor zijn boek Review of Arithmetic, Geometry, Ratio and Proportion uit 1494.

Pacioli, een Italiaanse wiskundige en Franciscaner monnik, schreef de eerste populaire beschrijving van het dubbele boekhoudsysteem en het gebruik van verschillende boekhoudkundige instrumenten zoals journalen en grootboeken. Zijn boek werd het leermiddel voor boekhouden en boekhouding gedurende de volgende honderden jaren. In de jaren 1800 werd boekhouden een erkend beroep in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

 

Wat is boekhouden?

Boekhouden is de praktijk van het registreren en bijhouden van de financiële administratie van een onderneming. Boekhouders vatten deze activiteit regelmatig samen in verslagen die laten zien hoe het bedrijf ervoor staat. Zij kunnen ook bredere taken uitvoeren, zoals factureren, rekeningen betalen, belastingaangiften opstellen, belangrijke prestatie-indicatoren controleren en strategisch advies geven.

De boekhouding uitbesteden geeft u meer opties in de veranderende werkomgeving van vandaag. Met de juiste ervaring kan een fractionele boekhouder meteen beginnen met het uitvoeren van zijn taken en een verschil maken voor uw bedrijf. Ze kunnen een vaste aanwinst zijn voor het bedrijf of helpen in drukkere seizoenen, waardoor ze een flexibele en kosteneffectieve oplossing bieden voor bedrijven.

Bovendien hoeft u zich niet te beperken tot boekhouders in de fysieke regio van uw organisatie. Lokale boekhouders zijn over het algemeen generalisten. Door te kiezen voor een externe boekhouder, kunt u iemand vinden met expertise in uw branche, zelfs als deze niet in dezelfde staat woont als uw bedrijf. Organisaties kunnen snel oplossingen vinden wanneer ze worden gekoppeld aan de branche en het type ervaring, in plaats van geografie.