Bedrijventrefpunt
Image default
Financieel

Een internet broker

De keuze van een internet broker

Een internet broker is een online platform dat je toegang geeft tot aandelen over de hele wereld. Je kunt het zien als een intermediair tussen jou en de financiële markten. Moest je vroeger speciaal naar je bank gaan en formulieren invullen elke keer als je aandelen wilde kopen, tegenwoordig kan dat dus gewoon thuis in je luie stoel met je laptop. Je hoeft alleen maar in te loggen op de website van je broker en je kunt in een paar muisklikken aandelen verhandelen over de hele wereld.

 

Je eigen bank of een prijsvechter

Als het gaat om bankzaken zijn veel mensen behoorlijk conservatief en blijven ze vaak trouw aan ‘hun eigen’ bank. Dat voelt vertrouwd. Ook beleggen zullen ze dan vaak willen doen met behulp van de bank waarmee ze al jaren al hun financiën regelen. Hoewel dit de meeste banken ook echt uitstekend toe te vertrouwen is, kun je heel veel geld besparen door te kiezen voor een prijsvechter. Zij brengen doorgaans aanzienlijk lagere transactiekosten in rekening dan de conventionele banken. Transactiekosten zijn de kosten die je betaalt per handeling, dus elke keer als je aandelen koopt of verkoopt. Een paar bekende online prijsvechters zijn Binck Bank, Lynx en Fortuneo.

 

Beleggingsadviseur of liever zelf doen

Bij deze online brokers betaal je de laagste transactiekosten. Ze bieden je ook hun diensten aan als beleggingsadviseur. Dat wil zeggen dat ze je kunnen voorzien van ratio’s of analistenverwachtingen en adviezen geven omtrent het kopen, verkopen of houden van aandelen. Maar let op, deze adviezen worden meestal gebaseerd op algoritmes die voortkomen uit automatische processen, waarbij maar beperkte data worden gebruikt. Het is dus meestal verstandiger om advies in te winnen op andere, gespecialiseerde websites en je keuze voor een internet broker vooral te baseren op de tarieven.