Bedrijventrefpunt
Image default
Dienstverlening

Begraven, cremeren of resomeren

Een belangrijke vraag die gesteld wordt bij het regelen van een uitvaart is of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. Dit jaar komt daar een derde optie bij: resomeren. Het is natuurlijk goed om de verschillende opties te vergelijken, zodat de meest passende keuze gemaakt kan worden. Maar wat zijn de verschillen tussen begraven, cremeren en resomeren eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende keuzes? 

Begraven 

Op dit moment kiest ongeveer 40% van de Nederlanders ervoor om begraven te worden. U kunt kiezen om op een traditionele begraafplaats in de buurt begraven te worden, waarbij u bijvoorbeeld kiest voor een begrafenis in IJsselsteinDaarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om op een natuurbegraafplaats begraven te worden. Deze optie wordt steeds populairder. U kunt kiezen voor een algemeen graf maar daarnaast is het ook mogelijk om voor een familiegraf te kiezen. De voordelen van begraven zijn dat nabestaanden een vaste plek hebben waar gerouwd kan worden. Daarentegen zal dit graf onderhouden moeten worden en zijn er jaarlijkse kosten voor het huren van het graf.  

Cremeren 

De andere 60% van Nederland kiest er voor om gecremeerd te worden. Dit gebeurt in een crematorium, die in heel Nederland gevestigd zijn. Woonde de overledene in de buurt van Utrecht? Dan is het crematorium in Utrecht wellicht een goede optie. De voordelen van cremeren zijn dat de mogelijkheden van bijvoorbeeld het uitstrooien of bewaren van as ruimer zijn. Zo kunt u de as uitstrooien op een dierbare plek van de nabestaande of kunt u het verwerken in een sieraad. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk as te bewaren in een urn. Deze kan geplaatst worden in een urnennis maar ook thuis. Niet alleen zijn er bij cremeren meer mogelijkheden dan bij begraven – de kosten zijn ook lager. 

Resomeren 

Eind dit jaar heeft het kabinet toestemming gegeven om de wet voor resomeren aan te passen. Dat geeft de mogelijkheid om waarschijnlijk dit jaar al geresomeerd te kunnen worden. Maar wat is resomeren? Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden doordat het lichaam in een bad van kaliumhydroxide wordt gelegd. Een groot voordeel en een veelvoorkomende reden dat mensen geresomeerd willen worden is dat het milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Zo komen er geen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast is de uitstoot een stuk lager en is bij de installatie minder ruimte nodig in vergelijking voor begraven of cremeren. Ook zullen de kosten een stuk lager liggen.