Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Zo kun je online een drone brevet halen

Zo kun je online een drone brevet halen

Wanneer jij gebruik wilt maken van jouw drone, dan is het van belang dat je in handen bent van een drone brevet. Zonder een drone bewijs mag je binnen de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen en IJsland namelijk niet legaal gebruik maken van een drone. Gelukkig is het erg toegankelijk voor iedereen om dit bewijs te halen. Haal bijvoorbeeld jouw dronebrevet op EUdronebewijs.nl. Zodra je het bewijs hebt gehaald, kan jij eindelijk vliegen met een drone die zwaarder is dan 250 gram.

Het doel van een drone bewijs

De populariteit rondom drones is in de laatste jaren enorm gestegen. Steeds meer mensen willen met behulp van een drone het landschap of delen van hun vakantie vastleggen. Doordat steeds meer mensen gebruik willen maken van een drone, is er meer belang gecreëerd over hoe al deze mensen veilig gebruik kunnen maken van dit vliegende apparaat. Dit is niet alleen voor het belang van de gebruiker, maar ook voor de omgeving. Een drone van boven de 250 gram die neerstort kan in het ergste geval namelijk schade aan huizen, auto’s of mensen aanrichten. Door te verplichten dat drone gebruikers een certificaat moeten behalen, wordt veilig gebruik meer gegarandeerd.

Het drone brevet behalen

Het drone bewijs is onderverdeeld in twee levels. Iedereen begint bij het A1-A3 basiscertificaat. Dit certificaat bestaat uit een meerkeuzetoets waarin jouw kennis rondom de drone wordt getest. Vragen kunnen betrekking hebben over het besturingssysteem van de drone, maar ook over drone reglementen en veiligheidskwesties. Wanneer je deze toets hebt behaald, heb je de mogelijkheid om jouw level te verhogen met een A2 certificaat. In deze toets wordt er extra focus gelegd op meteorologie. Bij het behalen van het basiscertificaat komt ongeveer 7 tot 10 uur aan studie bij kijken. Uiteraard zal de exacte studietijd voornamelijk afhangen van jouw bestaande kennis en leervermogen.

Wat doe je zodra je jouw drone brevet hebt gehaald?

Zodra jij jouw certificaat, A1-A3 of A2, hebt behaald, is het tijd om jouw drone bewijs aan te vragen bij de RDW. Dit drone bewijs toont aan dat je de kennis hebt om legaal gebruik te maken van een drone zwaarder dan 250 gram binnen de Europese Unie, IJsland, Zwitserland en Noorwegen. Voordat jij jouw drone in de praktijk gaat gebruiken, is het belangrijk dat je altijd de reglementen van jouw omgeving controleert. In sommige landen, zoals Portugal, moet je bijvoorbeeld eerst een goedkeuring ontvangen van de gemeenten voordat jij jouw drone mag vliegen in de bergen of de stad.