Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Wat is HSP?

Hoog sensitief persoon, dat is waar HSP voor staat. Bij HSP voelen personen gevoelens en emoties veel sterker dan gemiddeld. Het is een aangeboren afwijking en wordt vaak negatief neergezet. Dit is echter niet het geval. In dit artikel lees je meer over hoog sensitief zijn en wat hoog sensitief zijn inhoudt.

Zoals hierboven vertelt ervaren hoog sensitieve personen gevoelens en emoties veel sterker. Dit wordt vaak gekoppeld aan depressies en ziek zijn. Dit klopt, personen die hoog sensitief zijn, zijn vaker dan gemiddeld depressief. Dit heeft er alles mee te maken dat negatieve dingen een veel grotere invloed hebben op hoog sensitieve personen. Daartegenover staat dat hoog sensitieve mensen ook meer vreugde kunnen voelen, het gaat bij hoog sensitiviteit namelijk niet allen over extreme gevoelens bij negativiteit maar ook over positiviteit. Als er positieve dingen gebeuren zal een hoog sensitief persoon veel blijer zijn dan een gemiddeld persoon.

Hoog sensitief zijn heeft zo zijn voordelen. Je kan namelijk heel afstandelijk naar situaties kijken omdat hoog sensitieve personen zich goed kunnen distantiëren van bepaalde situaties. Naast dat hoog sensitieve personen zich veel aan kunnen trekken van opmerking van anderen, kunnen ze zichzelf ook helemaal wegcijferen. Hoog sensitieve mensen leven daarom voornamelijk als einzelgänger. Zelfs van de mensen die het dichts bij hen staan, zoals ouders of goede vrienden, kunnen hoog sensitieve personen zich afwenden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je goed op moet gaan met hoog sensitieve mensen.

Er zijn veel verschillende hoog sensitief tests, om te kijken of iemand hoog sensitief is. Daarbij zijn er veel mogelijkheden om een coach in te schakelen bij een geval van hoog sensitief zijn. Deze coach kan helpen de hoog sensitiviteit te begrijpen en controleren. Ook voor naasten is het belangrijk om gecoacht te worden over de situatie.

https://www.hsp-academy.nl/