Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Wat is het verbruik van elektrische boilers?

We kennen natuurlijk allemaal wel die grote rode ‘bal’ naast onze CV ketel. Deze boiler is natuurlijk bij veel mensen nog altijd aanwezig en logisch ook natuurlijk. Toch zijn er vandaag de dag ook alternatieven, die niet alleen een stuk handiger zijn, maar ook een stuk minder verbruiken. Het eerste verschil is namelijk dat deze alternatieven werken op stroom. Vooral gezien het feit de stroomprijs een stuk lager ligt dan de prijs van gas en stroom ook nog eens zelf kan worden opgewekt door middel van zonnepanelen, is het een interessant alternatief. We hebben het dan natuurlijk over een elektrische boiler. Dus wil jij weten welke voordelen het biedt en ook wat het verbruik is van een elektrische boiler? Lees dan snel verder! 

 

Wat is een elektrische boiler 

 

Een elektrischeboiler is een apparaat die het water verwarmt door middel van stroom. Het grote voordeel hieraan is, is dat je deze direct bij de bron plaatst, waardoor je direct kunt beschikken over warm water en ook niet hoeft te wachten totdat het warme water vanuit de oorspronkelijke boiler bij de kraan is. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat tijdens dit ‘transport’ al de nodige warmte verloren gaat. Een elektrische boiler is dus als het ware niets meer dan een kleine apparaat die je bijvoorbeeld in je keukenkastje onder de wasbak plaatst, zodat je direct kunt beschikken over warm water. 

 

De voordelen 

 

Het grootste voordeel van het plaatsen van een elektrische boiler, is dat je het eenvoudig zelf kunt doen. Aangezien je namelijk niet te maken hebt met een gasaansluiting, hoef je dus ook niet bang te zijn dat er iets niet goed gaat. Het enige wat je hoeft te doen, is de waterleiding op de juiste manier aansluiten en de stekker in het stopcontact. Daarnaast biedt deze boiler ook als voordeel dat je meerdere tappunten kunt aansluiten. Als laatste voordeel biedt deze boiler je direct warm water. Zo hoef je dus niet eerst te wachten totdat het water warm wordt, maar kun je direct beschikken over de juiste temperatuur. 

 

Het verbruik 

Hoeveel je elektrische boiler verbruikt is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Omdat het voor de beeldvorming fijn is een idee te hebben bij wat je er nu daadwerkelijk van mag verwachten, gaan we er in dit voorbeeld even vanuit dat je een boiler plaatst van 20 liter, in een huis met 4 personen. Het verbruik van deze boiler is zo ongeveer 1.900 kWh per jaar. Heb je zonnepanelen, dan is het dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt en dat het wellicht zelfs nodig is om extra panelen bij te laten plaatsen. Ondanks het feit dat je stroomverbruik natuurlijk flink de lucht in gaat, bespaar je daarentegen op het gas. Per saldo zal je dus voordeliger uit zijn..  

 

Bron: Elektrische-Boilers.nl