Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Wat is een brandwacht?

Wanneer je het woord brandwacht leest, denk je wellicht gelijk aan een brandweerman of vrouw. Echter, er is wel degelijk een verschil tussen een brandwacht en een brandweerman of vrouw. Het verschil zit hem eigenlijk in het moment van optreden. De brandweer komt namelijk wanneer er al een brand is uitgebroken en zal er dan alles aan doen om de brand te bestrijden. Een brandwacht is er juist om te voorkomen dat er überhaupt een brand uitbreekt. Zij zijn er dus vooral voor brandpreventie. Je leest hier onder andere wat een brandwacht precies doet en welke teams De Groot Brandwachten aanbiedt.

Werkzaamheden van een brandwacht

Het takenpakket van een brandwacht heeft alles te maken met de veiligheid van anderen. Zoals al genoemd is een brandwacht er voor brandpreventie en doet dan ook brandpreventie controles. Daarnaast houdt een brandwacht ook toezicht bij brandgevaarlijke situaties. Wordt er in een theatershow gebruik gemaakt van rookmachines? Ook dan kan kan een brandwacht ingezet worden. Je kunt ook nog denken aan het toezicht houden wanneer er gewerkt wordt aan een gebouw waar de sprinklerinstallatie het niet meer doet.

Mocht er toch een brand uitbreken, dan kunnen brandwachten een beginnende brand bestrijden. Zij zijn dan specialistisch op het gebied van het ontruimen van een pand en kunnen daarnaast EHBO toepassen wanneer dit nodig is.

Een brandwacht inhuren voor diverse klussen

Er zijn verschillende soorten brandwachten voor verschillende klussen. Wil je dus een brandwacht inhuren maar weet je niet of dit mogelijk is, doe dan onderzoek naar alle mogelijkheden. De verschillende teams die ze bijvoorbeeld bij De Groot Brandwachten hebben zijn: First Responder Teams en brandwachten voor veiligheidstoezicht. Als je een First Responder Team wilt inhuren, zul je te maken krijgen met rijksgediplomeerde brandwachten. Deze brandwachten bieden interne hulp aan bedrijven. Zo staan de brandwachten van De Groot Brandwachten voor je klaar om hulp te bieden bij brand, medische hulpverlening en evacuatie. Zij zullen voor je klaar staan terwijl je wacht op de reguliere hulpdiensten.

De brandwachten die er zijn voor veiligheidstoezicht, kunnen ingezet worden wanneer er een brandmeldinstallatie uitvalt of onderhoud nodig heeft, sprinklers niet meer naar behoren werken, compartimentscheidingen worden afgekeurd of als ter nacontrole na een brand.

Wat je misschien nog niet wist, is dat wanneer een brandmeldinstallatie niet meer naar behoren werkt door een storing of onderhoud, het door de brandweer, gemeente en verzekering verplicht is om een brandwacht in te huren.

Daarbij zijn brandwachten inzetbaar in verschillende branches. Zo kun je een brandwacht inhuren voor in de Horeca, Evenementen, Industrie, Staalindustrie en de Bouw.