Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Compressor onderhoud voor op de werkvloer

Werken ze bij jou op de werkvloer veel met Kleinjan compressoren voor bijvoorbeeld het opblazen van banden, kitten, spijkers en nieten schieten of het uitvoeren van schilderwerken. Dan kunnen wij ons voorstellen dat je met die compressoren zo lang mogelijk wilt werken. Om lang gebruik te kunnen maken van je compressor dien je de compressor regelmatig te onderhouden. Door onderhoud te plegen zorg je er dus voor dat de kwaliteit langer goed blijft, en kun je er dus langer mee blijven werken. Wij geven je hier informatie over hoe je een compressor kan onderhouden. 

Voorbereiding is het halve werk

Voor het compressor onderhoud zul je eerst voorbereidingsmaatregelen moeten treffen. De eerste stap is de handleiding. Kijk die altijd eerst door voor de onderhoudstips die specifiek voor jouw merk compressor gelden. Wat je dan moet doen is de stroom uitschakelen en het zekere voor het onzekere nemen, namelijk de stekker uit het stopcontact halen. Nadat je hebt gewacht tot de compressor koel is, kun je als laatste nog de ketel van de compressor ontluchten. Als je dit allemaal hebt gedaan kun je beginnen met het onderhoud. 

Stappen in het onderhoud

De stappen die je moet doorlopen om je compressor te onderhouden zullen wij hier gaan toelichten. De eerste stap die je je moet ondernemen is het laten weglopen van condenswater. Dit dien je dus regelmatig te doen. Doe je dit niet dan zal dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je compressor. De schade die het veroorzaakt kunnen gevaarlijk zijn, vandaar dat dit een belangrijke stap is die je niet mag overslaan. De volgende stap is het controleren van de olie peil. Mocht je een compressor hebben zonder olie, dan hoef je deze stap niet te doen. Let op dat je altijd dezelfde soort olie gebruikt, gezien mixen niet mag. Als je liever niet morst, gebruik dan een trechter. De olie moet meestal tussen 2 lijntjes zitten op de olie peil. De volgende stap is het vervangen van je olie. Meestal staat er in het boekje van de handleiding na hoeveel werkuren je de olie zal moeten vervangen. Als je klaar bent met het olie onderdeel controleer je de luchtfilters van de compressor, dit doe je door de luchtfilters uit de compressor te halen. Per model verschilt het hoe je ze eruit kan halen. Meestal haal je ze er zo uit, maar bij sommige modellen heb je een schroevendraaier nodig. Naast de filters te vervangen, kun je wekelijks de luchtfilters onderhouden door het vuil eruit te blazen. Maak je veel gebruik van de compressor, dan is de hoeveelheid vervanging van de luchtfilters hoger. Je kunt zelf peilen of de luchtfilters aan vervanging toe zijn. De laatste stap in het onderhoud is het inspecteren van de aandrijfriem. Niet in alle modellen zit een aandrijfriem, heb je dat wel dan is het goed om deze iedere 2 maanden te controleren. Schroef de kooi open, als je een kooi rondom de aandrijfriem hebt. Kijk dan of die eventuele schade heeft, en controleer direct de wielen waar de band omheen zit. Mocht de riem aan vervanging toe zijn dan kun je dat zien aan de hoeveelheid schade. Draai de riem er vanaf en zet er dan een nieuwe op. Maak alles wat je open hebt gemaakt dan ook weer dicht.