Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

9 tips om de juiste werknemer voor de job te vinden

Ben je opzoek naar nieuw personeel, maar wil je het beste van het beste? Hier zijn een aantal toptips die je zoektocht een boost kunnen geven.

{externalimage}}

Weet wat je nodig hebt

Je doorloopt het wervingsproces gemakkelijker als je de nieuwe functie definieert voordat je functiebeschrijvingen schrijft en kandidaten zoekt. Zodra je de taken van de nieuwe functie hebt omschreven, kun je een lijst maken van de vaardigheden en bekwaamheden die je van de kandidaat verlangt – en het is de moeite waard om te specificeren welke essentieel zijn en welke slechts een welkome bonus. 

Schrijf de perfecte functieomschrijving

Als je eenmaal hebt bepaald wat de functie inhoudt en wat je kunt bieden, sta je veel sterker wanneer je de functieomschrijving moet schrijven. De functieomschrijving moet een goede balans van informatie hebben: je moet mensen genoeg informatie geven, maar ervoor zorgen dat het nog steeds verleidelijk is voor potentiële kandidaten die niet aan al je eisen voldoen.

Plaats op de juiste plaatsen

En dan bedoelen we niet alleen de grote, traditionele vacaturesites. Uiteraard moet je je vacature plaatsen op sites als Indeed, Monster en LinkedIn. Je moet je vacature plaatsen op vacaturebanken en websites die specifiek zijn voor jouw sector – je zult er kandidaten kunnen vinden die zijn aangeworven. Plaats de vacature ook op de carrièrepagina van je bedrijf en deel de vacature op de sociale mediaprofielen van je bedrijf.

Vertrouw op bestaand personeel

Je huidige personeel is een briljante bron als het gaat om het vinden van de juiste werknemer voor de vacature. Als je een verwijzingsprogramma hebt, kan je personeel je wijzen op mogelijke kandidaten, zodat je contact kunt opnemen om te zien of ze geïnteresseerd zijn. Het is dan wel belangrijk om je personeel hiervoor te belonen.

Wees grondig met cv’s

Zodra je de vacature hebt gepubliceerd, krijg je ongetwijfeld een heleboel sollicitaties en cv’s. Als je de tijd neemt om deze documenten in deze fase van het proces te bestuderen, krijg je een betere shortlist van kandidaten en bespaar je later tijd.

Zorg voor meerdere referenties

Dit is een eenvoudige tip: vraag niet slechts één referentie voor sollicitanten. Als je twee of drie referenties kunt krijgen, kun je verschillende perspectieven op de kandidaat krijgen, wat betekent dat je een completer en evenwichtiger beeld kunt krijgen van zijn sterke en zwakke punten.

Doe je online onderzoek

Het gaat niet alleen om referenties. Vrijwel elke sollicitant voor een openstaande functie heeft een LinkedIn-profiel dat je kunt gebruiken om de werkgeschiedenis, opleiding en vaardigheden die ze op hun cv hebben gezet te verifiëren. Ook kun je op de sociale media pagina’s vaak wel vinden wat de hobby’s zijn van de kandidaat. Misschien vind diegene het onwijs leuk om in de Dolomieten wandelen. Dit zou dan gelijk een onderwerp van gesprek kunnen zijn tijdens het sollicitatigesprek. 

Perfectioneer je sollicitatiegesprekken

Zorg ervoor dat je vragen stelt over de ervaring en vaardigheden van een kandidaat. Vergeet niet dat open vragen en hypothetische vragen nuttig zijn omdat je antwoorden kunt analyseren, inzicht kunt krijgen in de persoonlijkheid van mensen en veel van hun zachte vaardigheden kunt beoordelen. Probeer wel om bij elke kandidaat dezelfde vragen te stellen, hierdoor kun je iedereen beter beoordelen. Begin bijvoorbeeld niet bij de één over het weer, en bij de ander over de Alta Via 1.

Doe de beste een aanbod

Als je al deze stappen hebt doorlopen, ben je klaar om de beste kandidaat een aanbod te doen. Je moet ervoor zorgen dat je aanbodbrief professioneel, duidelijk en beknopt is – je wil dat dit deel van het proces ongecompliceerd is. Maak hem ook vriendelijk en persoonlijk, zodat kandidaten weten dat je enthousiast bent over hun komst naar het bedrijf.

Blijf je proces verbeteren

Het wervingsproces is niet statisch en nooit perfect – en de beste wervings- en HR-medewerkers erkennen die feiten. Maak na elke nieuwe aanwerving tijd vrij om het rekruteringsproces te analyseren, zodat je kunt zien wat goed ging en wat verbeterd moet worden. 

Het wervingsproces is ongetwijfeld ingewikkeld en tijdrovend, maar er zijn veel slimme manieren om ervoor te zorgen dat je de juiste werknemers voor je bedrijf aanwerft. Begin hier, neem deze tips in overweging, en je zult nooit meer omkijken.