Bedrijventrefpunt
Image default
Zakelijk

Dit moet je weten over de regelgeving voor bedrijfsafval

Het is voor ondernemers een verplichting om bedrijfsafval goed te laten verwerken. Dit is inclusief het scheiden van het afval. Er is veel mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Dat begint al bij het huren van een goede rolcontainer. Daarnaast is het zaak om te werken met een erkende verzamelaar of met de inzamelingsdienst van de gemeente. Daarnaast is er nog meer van waarde om te weten. Die informatie vind je hier. Zo wordt het direct al wat gemakkelijker.

De juiste wijze van inzamelen

Een ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het inzamelen van het bedrijfsafval. Ook is het van belang om dit op de juiste wijze te laten afvoeren. Dat kan bijvoorbeeld door de hulp van de gemeente in te schakelen. Die hebben vaak diensten die het afval komen ophalen. Dit maakt het wel allemaal wat gemakkelijker voor de ondernemer. Het is gemakkelijk dan het zelf wegbrengen. Al is dit wel ook altijd nog een optie om voor te gaan. Dit betekent echter wel meer werk en dat is niet altijd gemakkelijk.

Hulp bij het inzamelen van bedrijfsafval

De reden waarom hulp inschakelen bij het inzamelen van belang is, is dat dit in de regelgeving is opgenomen. Gemeenten zijn niet verplicht om bedrijfsafval te accepteren. Dit is anders dan hoe de regels voor huishoudelijk afval zijn. Wanneer je dus vanuit huis werkt, maar ook wanneer je een kantoor huurt, is het wel heel belangrijk dat alles goed geregeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld door met een erkende inzamelaar te gaan werken. Er is een lijst te vinden waarop deze zijn verzameld. Dit is de VIHB-lijst, waarin ook het bedrijf Milieu Service Nederland te vinden is.

Is het verplichting om bedrijfsafval te scheiden?

Een ondernemer heeft de verplichting om het afval te scheiden. Wie werkt met een vergunning van de gemeente, kan daarin goed zien wat er precies wel en niet gescheiden moet worden. Wie niet met een vergunning werkt, kan de regels gewoon online terugvinden. Het is in ieder geval wel altijd belangrijk om te zorgen dat al het afval op een goede manier uit elkaar gehouden wordt. Dit is beter voor het milieu, maar is ook  veel voordeliger. Dat is ook een belangrijk voordeel van scheiden.