Bedrijventrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Zelf dakpannen reparatie uitvoeren

Wanneer je te maken hebt met een kapotte dakpan kun je deze in de meeste gevallen deze zelf repareren. Dakpannen repareren is wel een precieze klus, dus ben je van plan zelf de handen uit de mouwen te steken volg dan het onderstaande stappenplan.

Dakpannen repareren stappenplan

Waarom een dakpan gerepareerd moet worden kan verschillende redenen hebben. Misschien is er stormschade ontstaan. Het repareren van dakpannen kan snel geklaard zijn, maar hoe meer dakpannen er kapot zijn hoe langer je bezig bent. Hoe je dakpannen repareren aan moet pakken lees je in het onderstaande stappenplan.

Stap 1: de beschadigde dakpan

Voordat je kunt beginnen met de dakpan repareren moet je de oorzaak en de schade opsporen. Als de schade is ontstaan door een onderliggend probleem is het belangrijk dat deze eerst opgelost wordt. Een voorbeeld van zo’n onderliggend probleem is bijvoorbeeld overtollig mos of kapotte dakgoten.

Heb je de kapotte dakpan gevonden en is de oorzaak verholpen? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: Verwijder de dakpan

De tweede stap in het stappenplan om de dakpan te repareren is het verwijderen van de dakpan. Dit doe je op de volgende manier.

  1. Til de dakpan boven de kapotte dakpan op. Nu kun je de kapotte dakpan hier voorzichtig onder vandaan trekken.

  2.  Leg een stukje hout tussen de bovenliggende dakpan en de panlat om de ruimte te bewaren.

  3. Til de naastliggende dakpan op dezelfde manier op. Nu kun je de kapotte dakpan kantelen.

  4. Trek de kapotte dakpan er volledig onder vandaan en leg deze aan de kant.

Stap 3: Lijm de nieuwe dakpan

Wanneer een dakpan doormidden gebroken is, of er is gewoonweg een stuk vanaf, dan kun je deze nog repareren door deze aan elkaar te lijmen. Wanneer een dakpan niet meer te herstellen valt, kun je deze beter vervangen.

Bij het lijmen van een dakpan is het belangrijk dat je de rand goed schoonmaakt. Vervolgens kun je dakpan lijm op de zijkanten smeren en deze tegen elkaar aan drukken. Laat de lijm goed drogen.

Stap 4: Overige reparaties

Naast het repareren van de dakpan is het goed om ook nog naar de omliggende gebieden te kijken. Wanneer één dakpan kapot kan het namelijk zo zijn dat er op meerdere plaatsen schade is ontstaan. Weet je niet zeker of dit het geval is? Dan kun je een dakinspectie uit laten voeren door een dakdekker.