Bedrijventrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Urbanisatie in Nederland

Al jaren hebben we over de hele wereld al te maken met Urbanisatie. Drie kwart van de gehele wereldbevolking zal binnen ruim 20 jaar in grote steden gaan wonen. Grote steden zoals Delhi en Manilla trekken al vele jaren miljoenen mensen uit de landelijke gebieden aan. Ook in Nederland hebben we al jaren te maken met Urbanisatie. De Nederlandse bevolking blijft groeien en het grootste deel zal dan ook in de grote steden gaan wonen. Door dat dit gebeurt gaan de kleinere steden en dorpen juist krimpen. 

Groeiende en krimpende steden

Het is normaal dat steden blijven groeien en krimpen. Dit gebeurt in Nederland al jaren. Maar waarom groeien en krimpen de steden? Dit heeft te maken met verschillende factoren. Het heeft onder andere te maken met de welvaart in Nederland. Dit heeft zich in de loop der jaren enorm sterk ontwikkeld. Zo is de focus gelegd op de grote steden. Deze steden hebben een verandering doorgemaakt wat betreft meer museums, winkels en horecagelegenheden. Veel mensen trokken naar de grote steden door deze groei. Dit werd toen de 15 minutenstad genoemd. Deze groei trok veel mensen aan omdat alle voorzieningen binnen 15 minuten te bereiken waren. Dit was dus zeer aantrekkelijk voor gezinnen. 

Hoe lang blijft urbanisatie doorgaan? 

Je kan urbanisatie wel een wereldtrend noemen. We hebben hier al wereldwijd jaren mee te maken en dit zal de komende jaren ook blijven. Wel is de urbanisatie mede door het Corona virus wel sterk afgenomen. De gevolgen hiervan zijn op dit moment groot, en zal ook de komende tijd nog zo blijven. Dit heeft onder andere te maken met de expats die normaal jaarlijks in grote getalen naar de grote steden trekken. Dit geld niet alleen maar voor Nederland maar alle grote steden ter wereld merken dit. Experts verwachten dat dit niet alleen maar zo zal blijven tijdens de pandemie maar het kan op langere termijn nog gevolgen hebben. Pandeigenaren van beleggingspanden krijgen te maken met leegstand of huurachterstanden of verlagingen van huurders. Voor sommige pandeigenaren is het daarom noodzakelijk om hun pand te verkopen, of omdat ze denken dat dit het juiste moment is om te verkopen. Je ziet namelijk dat de huizenprijzen ondanks de corona crisis afgelopen jaar zijn blijven stijgen. Het kan voorkomen dat er nog huurders in een pand zitten, en die kunnen er niet zomaar uit gezet worden. Maar geen zorgen want er zijn partijen die hier juist interesse in hebben. Dit zijn vastgoedinvesteerders. Ze kopen graag beleggingspanden met huurders. Bij de verkoop verandert dus alleen de eigenaar van het pand en heeft dit geen nadelige consequenties voor de huurders.

DamBorg is een ervaren vastgoedinvesteerder en altijd opzoek naar beleggingspanden. Ze richten zich op verschillende soorten vastgoed zoals appartementen, enkele woningen, studentenhuizen, verhuurde woningen en vastgoedportefeuilles die bestaan uit kantoren, horecazaken, winkels en woningen.