Bedrijventrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Stalen eettafel – je kamer een werkplaats?

Een eettafel die helemaal van staal is? Je moet maar durven. En zo is het ook. Er zijn steeds meer mensen die zo’n stalen eettafel wel zien zitten. Waar dus een tafelblad op zit dat zelf ook weer helemaal van glimmend staal is. Nu hebben die liefhebbers zelf vaak wel hun woning al ingericht in industriële stijl. En dan kan zo’n tafel heel goed. De industriële stijl laat zich zien met metalen onderdelen, zichtbare metalen leidingen, een grove robuustheid en gadgets uit de industrie zoals een metalen werklamp op een driepoot. Met zoveel aanhangers van de industriële trend in woonsferen, mag het duidelijk zijn dat ook industriële eettafels steeds meer worden verkocht.

Een stalen eettafel als neutrale ondergrond

Staal heeft iets klinisch, iets dat bijna ‘kaal’ is. Alleen is een tafelblad zelden leeg. Er liggen autosleutels op, een kinderboek. Twee kopjes koffie en een suikerpotje. Een magazine. En net voor het eten: bestek (ook vaak metaal). Een tafel is bedoeld om iets op te zetten. Dat wat je erop zet, kader je als het ware in een stalen omgeving in. En dan is staal beslist niet kaal. Het accentueert stoer en zonder omwegen de spullen op je tafel. 

Soorten staal

Staal is niet zo eenduidig als je denkt. Het ene staal is het andere niet. De volgende materiaalsoorten groeperen zich allemaal onder ‘staal’:

• roestvaststaal (RVS)

• gietijzer

• superlegeringen (gebaseerd op ijzer, nikkel of kobalt)

• harde staalsoorten

Combineren maar met de stalen eettafel

Ook buiten een industrieel interieur kan een stalen tafel het goed doen. Maar dan gecombineerd met een tafelblad van ander materiaal. De combinatie hout en staal werkt voortreffelijk. Zowel hout als staal hebben namelijk een robuuste uitstraling. Een stalen onderstel geeft het hout extra pit. Deze combinatie leent zich goed in moderne interieurs. Ook een glasplaat als tafelblad kan prima bij een stalen onderstel. Met als voordeel dat je dan heel goed het onderstel ook kunt zien, zelfs als je aan je stalen eettafel zit. Bij glas mag je best wat meer aandacht hebben voor welk type onderstel je mooi vindt om te zien. Stalen poten/onderstellen zijn er in de volgende varianten (de letter geeft vaak de vorm van het onderstel al aan):

• Z poot

• U poot

• N poot

• O poot

• X poot (kruispoot)

• rechte V poot

• trapezium poot

• matrix poot (spin poot)

• hairpin poot

Stoelen mogen niet de sluitpost worden

Staal is erg stevig en heeft veel draagkracht. Op onderstellen van staal kun je dus zware steigerhouten plankdelen kwijt. Of bladen in betonlook. Zorg er wel voor dat het onderstel zo hoog is, dat je uiteindelijk aan een stalen eettafel met een hoogte van 76-79 centimeter komt te zitten. Ook aan stoelen moet worden gedacht. Stel, je hebt een onderstel bij Tulmans.nl uitgekozen of er artistiek een nieuwe laten ontwerpen. En dan pas komen de stoelen aan de orde. Misschien kun je door je onderstel sommige stoelen bijna niet meer onder het tafelblad schuiven. Bedenk ook even of het hoofd van de tafel vaak benut wordt. Is dat zo, dan valt bijvoorbeeld een X poot al af. Want die zorgt voor minder beenruimte onder de stalen eettafel. Goede alternatieven zijn dan een N poot en een U poot.