Bedrijventrefpunt
Image default
Marketing

De helderheid en kleuren van een led scherm

De helderheid van een led scherm heeft te maken met de leds en de voedingen die worden gebruikt. Een veelvoorkomende fout is dat mensen bij de aanschaf van een led scherm alleen maar kijken naar de helderheid gemeten in NITS. Echter zijn er nog meer belangrijke factoren. Men kan een led op vol vermogen laten branden maar dit zal de levensduur erg verkorten en het stroomverbruik zal erg hoog zijn. Met als enige voordeel dat de led feller is. En dan moet men nog maar afvragen of het wel een voordeel is want een led die heel fel brand kan ook wel eens irriteren waardoor men er juist van wegkijkt. Wij adviseren dan ook om de led maximaal op 80% te zetten en milieuvriendelijke voedingen te gebruiken. 

Een helderheid van 1000 NIT is voor binnen gebruik vaak ruimvoldoende. Voor buitengebruik hanteren wij minimaal 6000 NIT. Een led gaat in de toekomst steeds iets minder fel branden. Dit is een soort slijtage die bij elke led voorkomt. Als u een kwalitatief hoogwaardige led heeft dan zal dit minder dan 3% per jaar zijn.

Qua kleur egaliteit is er ook heel veel verschil tussen de leds. Met name als een led meer dan een jaar heeft gebrand dan kan men bij een slechte kwaliteit grote verschillen gaan zien. Mede daarom kan u het beste leds van Nationstar gebruiken. Deze fabrikant staat bekend om zijn hoge kwaliteit leds. Weinig uitval en mooie kleuren.

De helderheid van een led scherm hangt ook erg af van de pixelgrootte van het led scherm en de gebruikte leds. U kan een scherm met dezelfde pixelpitch uitrusten met verschillende leds. Zo kan u een smd 2020 of een smd1515 gebruiken. Het aantal leds per m2 is dan hetzelfde maar de ene led is groter dan de andere led waardoor er een groot verschil in lichtsterkte en stroomverbruik kan zijn. Let hier dus goed op als u een led scherm gaat kopen.

Een ander verschil is de bedrading in de led. Er bestaan leds met kopere bedrading en leds met gouden bedrading. Goude bedrading heeft een betere geleiding waardoor eenzelfde led een hogere lichtsterkte heeft en een lager stroomverbruik dan een koper bedrade led. 

Ik heb deze kennis opgedaan tijdens een stage bij Leddisplayexpert dus mocht nog meer informatie hierover willen hebben dan verwijs ik u door naar 1 van hun adviseurs.