Bedrijventrefpunt
Image default
Kunst en Kitsch

Vijf tips voor een betere balans tussen werk en privé

Vijf tips voor een betere balans tussen werk en privé 

Carrière maken, sporten, gezond eten, het huishouden runnen, sociale contacten onderhouden, met je kipling tas op pad gaan en af en toe tijd maken voor jezelf en je persoonlijke doelen. Een moeilijke combinatie die niet iedereen goed af gaat. Geen zorgen, wij hebben voor jou een aantal tips op een rij gezet zodat je alles binnen no time weer onder controle hebt. 

1. Zorg voor routine

Dat klinkt saai, maar door bepaalde zaken wekelijks in te plannen kan je minder stress ervaren. Start een werkdag bijvoorbeeld altijd met een wandeling en eindig de dag door te mediteren. Creëer privé momenten voor jezelf, zodat je kan ontspannen. Zo krijgen je lichaam en geest rust. Zoek daarnaast naar manieren om tijd te besparen. Kook bijvoorbeeld dubbele porties of automatiseer taken. 

2. Doe afwisselende taken 

Wanneer je werk moet doen wat je minder leuk vindt kost dat energie. Probeer daarom om vervelende taken af te wisselen met leuke taken. Een wandeling midden op de dag met je Eastpak rugzak doet soms ook wonderen. Doe in ieder geval niet al het leuke werk eerst en daarna de rotklusjes. Door af te wisselen hou je meer energie over en dat komt je privéleven ten goede. 

3. Nooit meteen ‘ja’ zeggen 

Misschien ben je geneigd op je werk om nooit iets te weigeren. Toch is het beter om er eerst rustig over na te denken. Voordat je het weet heb je teveel werk op je schouders genomen en ga je gebukt onder de stress. Soms hebben collega’s helemaal niet zo snel jouw hulp nodig. Denk dus altijd goed na voordat je overal ja op zegt. 

4. Houd werk en privé strikt gescheiden 

In je vrije tijd nog net even snel een mailtje beantwoorden is geen goed idee. Doe alleen tijdens werkuren je werk. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Tijdens je werk je met privézaken bezighouden is eveneens not done. Natuurlijk zijn er situaties dat het niet anders kan, maar let erop dat het niet te vaak gebeurt. Je hoeft niet onder werktijd een schooltas heren aan te schaffen. 

5. Zoek een hobby die totaal niet op je werk lijkt 

Zit je veel achter de computer? Dan is het fijn om in je vrije tijd buiten bezig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld tuinieren zijn, maar een rondje hardlopen is eveneens fijn. Zoek iets waar je voldoening uithaalt. Ben je tijdens je werk lichamelijk bezig? Dan kan het juist leuk zijn om een taal te leren of een boek te lezen. Vind een hobby die niet lijkt op je dagelijkse werk. 

Tot slot leef zoveel mogelijk in het moment. Geniet van je werk en van je privéleven. Waardeer de kleine dingen, zoals een leuk gesprekje met een collega of een avondje uit met vrienden. De boog kan niet altijd gespannen staan. Doe gekke dingen, dans in de woonkamer en maak grappige selfies. Vergeet ook niet om jezelf te blijven uitdagen. Wanneer je leeft met plezier is het een stuk makkelijker om balans te houden tussen werk en privé.