Bedrijventrefpunt
Image default
Industrie

Hydraulische persen

Om metaal te bewerken gebruik je een hele resem aan machines en gereedschappen, zoals plooibanken en lastafels. Voor bepaalde toepassingen zal je een hydraulische pers moeten inzetten. Wij geven je een paar tips om de ideale metaalpers te selecteren. 

Wat is een hydraulische pers?

Hydraulische persen zijn dé krachtpatsers in elk professioneel metaalbewerkingsbedrijf. Deze machines kunnen enorm veel druk ontwikkelen om metaal te buigen, ponsen, persen of rechtmaken. Ze is perfect geschikt voor werkstukken waarbij een handmatige bewerking onmogelijk is. 

Aankooptips

Wanneer je de catalogus van een machinehandel bekijkt, valt meteen op dat er een enorme variatie aan hydraulische persen is. Hoe vind je nu het juiste model? Simpel: door deze aankooptips aandachtig te volgen.

Maximale druk

Een van de belangrijkste technische eigenschappen is de maximale druk die de pers kan ontwikkelen. Er zijn kleine hydraulische persen van tot 50 ton druk, maar ook grote productiepersen die wel 10 maal zoveel druk kunnen genereren. Alles start dus met de vraag: welke materialen ga je bewerken? De materiaalsoort en de dikte van de werkstukken bepalen welke maximale druk de machine nodig heeft. Indien deze te laag is voor jouw toepassing, dan bereik je niet het gewenste eindresultaat.

Mechanisch of hydraulisch

Deze keuze is gelinkt aan het vorige punt. Hydralische persen zijn sterker dan mechanische exemplaren. Maar zelfs als Ze bieden een paar interessante voordelen:

  • Volle slagkracht op elk moment
  • Ingebouwde overbelastingsbeveiliging
  • Grotere capaciteit
  • Meer controle over het persen

Slaglengte

Nog een aandachtspunt bij de zoektocht naar een nieuwe pers is de slaglengte. Er zijn verschillende lengtes beschikbaar. Controleer dat je het juiste formaat hebt. 

Comfort

Tenslotte zijn er nog een aantal ‘comfortfuncties’ die je mee in overweging mag nemen. Denk maar aan een in hoogte verstelbare werktafel, een snelheidsinstelling of een extra grote werkbreedte. Deze kleinigheden maken het werk aan de pers veel gemakkelijker, wat mooi meegenomen is wanneer je gedurende lange tijd deze machine gebruikt.

Laat je begeleiden door een specialist

Een hydraulische pers kopen is een investering waarbij je liefst geen fouten maakt. Laat je daarom bij twijfel bijstaan door een specialist. Heb geen schrik om advies te vragen aan de verkoper, zodat je in het ruime assortiment de juiste machine vindt. Dat is namelijk voor iedereen anders.