Bedrijventrefpunt
Image default
Industrie

5 Voordelen van een stoomketel

Een stoomketel wordt vaak toegepast in de industrie voor het produceren van stoom. Deze stoom kan producten of processen verwarmen. Ook kan deze stoom gebruikt worden om generatoren aan te drijven of om schepen voort te stuwen. Stoomketels worden niet voor niets vaak gebruikt in de industrie. Er zitten verschillende voordelen aan het gebruik van een stoomketel of mobiele stoomketel. Meer over deze voordelen lees je in deze blog.

Stoomketels kunnen gebruikt worden in hoge gebouwen

Aangezien stoom erg licht is en warme lucht opstijgt, is een stoomketel ideaal voor het verwarmen van hoge gebouwen. Hierbij kan de stoom makkelijk naar boven geleid worden, omdat het erg licht is en kan de warmte die het afgeeft ook makkelijk naar boven bewegen. Waar andere verwarmingsmethodes ineffectief zijn in hoge gebouwen, kan het gebruik van stoomketels dus een kostenefficiënte uitkomst bieden.

Een stoomketel is makkelijk uit te breiden

Het ontwerp van stoomketels is geschikt om makkelijk onderdelen aan het systeem waar ze onderdeel van zijn toe te voegen, zonder dat het originele ontwerp veranderd hoeft te worden. Dit maakt het toevoegen van extra installaties makkelijker en sneller, wat veel kosten kan besparen.

Er is veel keus

Er zijn veel soorten stoomketels op de markt om uit te kiezen. Op die manier kun je voor veel specifieke situaties een geschikte stoomketel kiezen. De ketels verschillen voornamelijk in capaciteit, druk en temperatuur waaronder ze werken. Zo heb je ketels die het meest geschikt zijn voor industrie, vuilverbranding of elektriciteitscentrales. Bij de vuilverbranding is er bijvoorbeeld een grote vuurhaard nodig. Daarom worden er vaak waterpijpketels gebruikt in deze sector. Met behulp van deze waterpijpketels kan tijdens de vuilverbranding elektriciteit of stadsverwarming opgewekt worden.

Energie kan snel opgewekt worden

In tegenstelling tot veel andere systemen die energie opwekken, hoeft bij een stoomketel de ketel niet eerst volledig opgestookt te worden voordat er energie opgewekt kan worden. Hierdoor kan een stoomketel relatief snel energie leveren. Dit is gunstig voor wanneer er onverwacht extra energie nodig is en het kan bovendien processen efficiënter maken.

Er zijn mobiele stoomketels beschikbaar

Soms is er in een bedrijf ineens extra stoomcapaciteit nodig. In dat geval kost het installeren van een vaste stoomketel soms te veel tijd om op tijd aan de extra capaciteit te voldoen. Gelukkig zijn er mobiele stoomketels beschikbaar om wel op tijd aan deze extra capaciteit te voldoen. Deze mobiele stoomketels zijn ervoor gemaakt om snel operationeel te zijn. Zodoende heb je, zodra je werkt met stoomketels, weinig last van capaciteit tekorten.