Bedrijventrefpunt
Image default
Dienstverlening

Meer veiligheid met een NEN 3140 certificaat, maar wat is dat?

Wist je dat er allemaal strenge wetten- en regelgeving omtrent het onderhouden van een elektrotechnische onderneming zitten? Je kunt vanzelfsprekend niet zomaar een elektrotechnisch bedrijf opzetten, zonder over de juiste kennis, machines en installaties en vakmannen of vrouwen te beschikken. De NEN 3140 certificaten dragen bij aan het inspecteren van deze elektrotechnische bedrijven. Voordat je bepaalde werkzaamheden of diensten kunt leveren op dit gebied, moet je over het NEN 3140 VP- of VOP-certificaat beschikken. In deze blog lees je wat dit inhoudt en wat het verschil tussen beide certificaten is.

Wat houdt NEN 3140 VOP in?

NEN 3140 VOP staat voor een Voldoende Onderricht Persoon. Dit is een werknemer bij een elektrotechnisch bedrijf die niet per se een elektrotechnische vooropleiding heeft gevolgd, maar die de werkzaamheden wel veilig en vakbekwaam kan uitvoeren. De VOP mag vooral eenvoudige elektrotechnische taken uitvoeren, zodat het werk gedurende een dag nooit stil kan komen te liggen door bijvoorbeeld kapotte lampen of andere zaken. Als NEN 3140 VOP mag je bijvoorbeeld standaard elektromotoren aan- of juist afkoppelen, elektromotoren spanningsloos maken om er werkzaamheden aan te verrichten en contactstoppen monteren aan leidingen.

Verder mag je elektrische arbeidsmiddelen keuren, smeltveiligheden aanbrengen en verwijderen en nog veel meer. Het is de bedoeling dat je dagelijkse werkzaamheden makkelijker worden gemaakt en dat je kleine problemen zelf vakkundig kunt verhelpen, zonder dat je daar een monteur bij nodig hebt.

Wat is het verschil tussen NEN 3140 VOP en VP?

De NEN 3140 VP is de Vakbekwaam Persoon. Dit is de monteur die wél elektrotechnische vooropleidingen heeft gehad en die zelfstandig of juist in teamverband reparaties en elektrotechnische werkzaamheden uitvoert. De VP heeft meer achterliggende kennis en mag meer werkzaamheden uitvoeren dan een VOP. De VP staat wel altijd onder leiding van een werkverantwoordelijke. Daartegenover staat dat de VP ook heel goed zelfstandig aan de slag kan gaan, zonder dat de werkverantwoordelijke telkens overzicht houdt.

De werkzaamheden die een VP niet zonder toestemming van de werkverantwoordelijke mag uitvoeren, zijn de werkzaamheden waarbij er aan machines die onder spanning staan gewerkt moet worden. Daar heeft de VP eerst een schriftelijke opdracht van de werkverantwoordelijke voor nodig. Als VP’er kun je bijvoorbeeld installaties inspecteren en waar nodig repareren. Iemand met deze functie is onmisbaar wanneer je een onderneming in de elektrotechniek hebt.