Bedrijventrefpunt
Image default
Dienstverlening

Leiderschapsstijl

Leiden, motiveren en plannen zijn de meest voorkomende functies waarop managers hun leiderschapsstijl baseren. Maar autocratisch, democratisch en vrij regeren zijn de universele leiderschapsstijlen. Onderzoek toont aan dat de meest getalenteerde leiders alle drie de stijlen beheersen, en incompetente leiders voorkeur hebben voor slechts één stijl. Managers moeten bewust van de ene stijl naar de andere gaan naar gelang van de situatie. Dit zal hen efficiënter en minder voorspelbaar maken.

De democratische leiderschapsstijl wordt gedefinieerd door openheid, respect en creativiteit. Vaak wordt er input van de werknemers gevraagd, deze managementstijl zet zelfexpressie en leiderschap uitbouwen voorop. Deze werkstijl is chaotischer dan autocratisch leiderschap. Vaak zal je meerdere standpunten hebben bij bepaalde onderwerpen en zal dat voor conflict zorgen, wat het beslissingsproces afzwakt. Deze managementstijl gebruiken toont een bepaalde hoeveelheid zelfvertrouwen en sterkte waardoor je het respect van je werknemers zal krijgen. Democratisch leiderschap laat je geïnformeerde beslissingen maken en laat je werknemers een deel van het team worden.

De hands-off-manager delegeert het meeste van zijn verantwoordelijkheden aan zijn teamleden; hij geeft hen eigenlijk de totale controle over het project. Toch is hij nog steeds de opzichter. Gebruik deze managementstijl als je competente medewerkers hebt die erg gemotiveerd zijn en management begrijpen. Niet alles is voor de manager. Ze moeten prioriteiten stellen en bepaalde taken delegeren.
De autocratische managementstijl is de vaakst gebruikte stijl en is gebaseerd op zelf beslissingen maken. De leider zal in deze situatie snel en efficiënt beslissingen maken, met bijna geen ruimte voor discussie maar ook weinig ruimte voor fouten. Gebruik deze stijl als er tijdbeperkingen zijn, je gemotiveerde medewerkers hebt en je genoeg informatie hebt om het probleem op te lossen. Ik raad aan om de autocratische leiderschapsstijl enkel te gebruiken als het moet.

Tot slot, wil ik je meegeven dat je leiderschapsstijl gebaseerd moet zijn op de resultaten die je wilt bereiken. Er is geen bepaald type managementstijl dat ideaal is voor elke soort situatie; daarom kan je alle drie de stijlen gebruiken ook al voel je je natuurlijk ergens toe aangetrokken. Dit zal voor een dynamische werkomgeving zorgen die creativiteit, vertrouwen en besef in de groepscultuur zal brengen. Een bedrijf dat consistente maatregelen en praktijken heeft, moet zijn mensen een goede training en ontwikkeling aanbieden om het beste uit hen te krijgen.

Heb je behoefte aan coaching, loopbaanadvies of hulp bij je leiderschap? Neem contact met ons op – Ivpp coaching Amsterdam.

https://www.ivpp.nl/coaching-amsterdam/