Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Wat is aanrijdbeveiliging?

Veiligheid staat voor velen voorop. Dit is dan ook op bijna elk gebied het geval. Wanneer er sprake is van veiligheid, kan in sommige situaties de schade ook beperkt worden. Zo wordt veiligheid op de werkvloer ook vaak streng gehandhaafd. In een magazijn of op een werkplaats kom je dan ook vaak aanrijdbeveiliging of stoot bescherming tegen. Nu kan je je afvragen wat die aanrijdbeveiliging precies inhoudt en dat zal nu kort worden uitgelegd. 

Betekenis en vormen      

Aanrijdbeveiliging is er in vele vormen en maten. Vaak wordt het vooral toegepast op gevaarlijke punten die niet gelijk zichtbaar zijn. Denk hierbij aan paaltjes, rare hoeken of stellingen die snel over het hoofd gezien worden. Door aanrijdbeveiliging te plaatsen, zoals stootbeschermers, vallen deze gevaarlijke punten sneller op. Dit doel wordt dan vooral bereikt door opvallende kleuren van de aanrijdbeveiliging. Op deze manier kan preventie van schade behaalt worden. 

Toch kan ook na plaatsing van aanrijdbeveiliging nog steeds een botsing plaatsvinden. Ook dan heeft de aanrijdbeveiliging vaak nog een handige werking. De botsing kan namelijk geminimaliseerd worden door dat de klap grotendeels opgevangen wordt door een mogelijke stootbeschermer. Aanrijdbeveiliging kan dus in vele vormen voorkomen. Zo heb je aanrijdbeugels en aanrijdpalen, maar je hebt ook stootranden of stellingbeschermingen. De meeste van deze beveiligingsvormen hebben strepen die zwart geel gekleurd zijn, zo vallen ze goed op. De palen of beugels zijn daarnaast ook nog in allerlei materialen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunsstof maar ook staal. 

Redenen voor de plaatsing   

Zoals wel duidelijk is geworden zorgt de plaatsing van aanrijdbeveiliging vooral voor dat beetje extra veiligheid. Niet alleen medewerkers of omstanders worden op deze manier beschermd, maar ook schade kan vermeden worden. Schade kan namelijk ook op de wagen voorkomen die bijvoorbeeld tegen een paal of muur aanrijdt. De plaatsing kost misschien wat geld, maar zal veel narigheid besparen. Schade voorkomen is natuurlijk het eerste doel, maar schade beperken is bijna van evengroot belang.