Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Wanneer kom je in aanmerking voor een VOG?

Voor sommige banen vraagt een werkgever om een VOG. VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag. Deze kan je aanvragen via de gemeente of digitaal. Justis doet onderzoek naar jouw juridische verleden en bepaald of je een VOG krijgt. Als je een strafblad hebt kan een VOG worden geweigerd. 

Wat is een VOG?

Voor sommige banen moet je een VOG overleggen. Vaak bij banen waarbij je moet omgaan met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, kostbare goederen of geld. Voor sommige beroepen in de overheid of in het onderwijs kan een VOG worden geëist. Voor sommige beroepen is dit wettelijk verplicht, voor andere beroepen kan het zijn dat de werkgever dit als eis stelt om iemand aan te nemen. Ook als je je wilt aanmelden voor een schietvereniging of voor sommige visa heb je een VOG nodig.

Waar kan je een VOG aanvragen?

Een VOG kan worden aangevraagd bij de gemeente, hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Hiervoor moet je fysiek langskomen op een stadsdeelkantoor. Je hebt ook de mogelijkheid om een VOG online aan te vragen. Via de website van Justis kan dit alleen als je werkgever de VOG voor je aanvraagt. Dan hoef je het zelf alleen nog te bevestigen met je Digid. In de praktijk blijkt dat weinig werkgevers dit doen. Als je digitaal de VOG aan wilt vragen, kun je dit ook doen via verschillende online platforms. Via zo’n platform betaal je een vergoeding, vul je jouw gegevens online en en zij vragen de VOG voor je aan. Een platform is Uw VOG. Dit is een betrouwbaar platform voor VOG aanvragen. Daarna betaal je nog voor de VOG zelf aan Justis. Veel werkgevers vergoeden de kosten van de kosten van de VOG. Bespreek met je werkgever welke kosten er precies vergoed worden. 

Kom ik in aanmerking voor een VOG?

Justis zoekt in het Justitieel Documentatie Systeem of er strafbare feiten terug te vinden zijn onder jouw naam. Als eerste kijken ze vier jaar terug. Als daar niks wordt gevonden kijken ze tot 20 jaar voor het verzoek terug. Als er uit dit onderzoek blijkt dat er geen strafbare feiten op jouw naam staan geregistreerd, krijg je een VOG. Ook met een strafblad kan het zo zijn dat de VOG toch verstrekt wordt. Zolang de strafbare feiten niet relevant zijn voor de baan die je wil doen. Voor ieder beroep zijn er weer andere strafbare feiten van belang.