Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Verbouwen met een aannemer: dit is waar je op moet letten

Een grote verbouwing is niet iets wat je zomaar even doet en er komen grote beslissingen bij kijken. Het is een groot en duur project, en dus zou het zonde zijn om kostbare fouten te maken. Om dit te voorkomen kun je het beste een bouwbedrijf inschakelen en de verbouwing met een aannemer aan je zij doorlopen. Wij vertellen waar je aan moet denken voordat je een aannemer in actie laat komen.

Neem de tijd

Ga allereerst eens na wat je precies verwacht van een aannemer. Neem de tijd en zet al jou wensen op papier, hou hierbij ook rekening met wensen voor in de toekomst. De aannemer kan dan precies weten wat jouw eisen zijn wanneer hij de offerte gaat opstellen. Als jij niet helemaal zeker bent over wat je wilt, kun je de aannemer ook laten meedenken over het ontwerp. Kies daarnaast altijd een aannemer die bij je past, ook al beschikt de aannemer over alle papiertjes, als het niet goed voelt moet je het niet doen. Neem dus geen overhaaste beslissingen!

Probeer geld te besparen

Een aannemer kan veel voor je regelen, maar je kunt beter niet alles uitbesteden. Je kunt over een aantal kleine projecten ook zelf de regie houden. Als je bijvoorbeeld zelf de materialen inkoopt kun je dit goedkoper doen en wordt het sneller geleverd. Ook ben je dan minder afhankelijk van de aannemer en kun je zelf de mogelijkheden inschatten. De aannemer verdient namelijk niet alleen op uren, maar bijvoorbeeld ook op het materiaal. Op deze manier kun je veel geld besparen op jouw bouwproject!

Belangrijke zaken

Controleer ten eerste altijd de achtergrond van de aannemer. Hoelang bestaat het bouwbedrijf en hoe ziet de organisatie er uit? Bij een groot bedrijf wordt de relatie minder persoonlijk, maar bij een klein bedrijf kan weer sneller vertraging ontstaan. Ook moet een aannemer VCA- gecertificeerd zijn, waarin staat dat hij veilig en duurzaam te werk gaat. Werk daarnaast ook met garanties, kies een aannemer die een garantiestelling tegen faillissement wil aangaan en sluit een CAR-verzekering af. Zo raak je je geld niet kwijt en ben je beschermt tegen schade of brand tijdens de bouw. Tot slot kun je nagaan of de aannemer is aangesloten bij het keurmerk Bouwgarant. Het bedrijf kan dan gebruik maken van de geschillencommissie waardoor misverstanden snel kunnen worden opgelost. Ook geven zij je bepaalde garanties als een verbouwing ineens duurder is dan verwacht.