Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Last van vermoeidheid? Lees hier welke soorten en verschillen er zijn

Ben jij de laatste tijd erg vermoeid, slapjes en niet helemaal scherp? Dan kan dit door vele oorzaken komen. Drukte op het werk, gebrekkige nachtrust of misschien heb je wel een super intensieve sport workout gedaan. Zeker als je merkt dat de vermoeidheid controle neemt over he dagelijkse bezigheden is het belangrijk om het te zoeken waar het probleem ligt. Ondanks dat we geen arts of therapeut zijn, is het ter informatie handig om te weten welke soorten vermoeidheid er zijn om te kijken of je dingen herkent die bij jou spelen. 

Fysieke vermoeidheid 

Fysieke vermoeidheid zegt het al. Het is vermoeidheid die voornamelijk is gekomen door lichamelijke inspanningen. Denk aan sporten, zwaar tillen tijdens een verhuizing noem maar op. Je spieren zijn uitgeput en hebben rust nodig. Echter, lichamelijke vermoeidheid is voor ieder persoon totaal verschillend. Denk aan een rondje hardlopen van drie tot vijf kilometer. Voor de een kan dit als zeer zwaar worden ervaren en de ander doet het met twee vingers in de neus bewijzen van spreken. Na afloop is dit vaak ook te merken aan de verzuring in het lichaam. Zorg er dus altijd voor dat je een goede warming up doet en voldoende slaapt zodat je lichaam goed kan herstellen. 

Mentale vermoeidheid 

Naast fysieke vermoeidheid is er ook mentale vermoeidheid. Dit kan komen door stress op school, tijdens je werk of wellicht heb je een turbulente thuissituatie. Herkenbare symptomen zijn: lusteloosheid, sloom, negatieve gedachten, weinig zin om dingen te ondernemen. Ook voldoende slaap en rust is belangrijk wanneer je jezelf hierin herkent.  

Vermoeidheid door slaaptekort 

Vermoeidheid kan ook komen doordat je een gebrekkige nacht hebt gehad. Misschien ben je iemand die graag vaak op stap gaat tot de late (vroege) uurtjes, waardoor je biologische klok helemaal in de war is. Of misschien heb je het zo druk aan je hoofd dat je moeilijk in slaap komt. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Het is wel belangrijk om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. 

Daarnaast is er ook hormonale en chronische vermoeidheid. Wil je hier meer informatie over? Klik dan op de volgende onderwerpen: chronische vermoeidheid cvs symptomenenchronische stress behandeling