Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Je isolatie ventileren

Je kent het wel, het isoleren van jouw huis. Wellicht heb jij zelf jouw huis en/of pand geïsoleerd of heeft een voorganger voor jou dat gedaan. De meeste mensen hebben kruipruimte vloerisolatie dat houdt in dat wanneer je jouw luikje open doet je isolatie ziet aan de onderkant ervan. Wanneer je last hebt van optrekkende kou, vocht of schimmels dan heeft kruipruimte isoleren erg veel zin. Iets wat er vaak bij komt kijken is kruipruimte ventilatie. Kruipruimte ventilatie houdt in dat je een soort gat boort in de buitenkant van de woning, specifieker in het maaiveld met ongeveer een diameter van 5 centimeter.

 

Voordelen kruipruimte ventilatie

Een groot voordeel van kruipruimte ventilatie is dat vocht als het ware ‘opdroogt’. Door de gaten die geboord zijn en het luchtrooster wordt de kruipruimte goed geventileerd, waardoor de koker niet verstopt raakt en dat zorgt je een goede luchtstroom hebt en de ventilatie als het ware droog is. Vocht zorgt ervoor dat er veel schimmels zijn en dat kan voor veel stank zorgen, daarom is het erg belangrijk om de kruipruimte te ventileren. Een ander groot voordeel van kruipruimte ventilatie is dat ontzettend schadelijke gassen zoals Radongas op een veilige manier simpel kunnen worden afgevoerd.

Hoe groot moet het zijn?

Een kruipruimte ventilatie heeft verschillende groottes en maten. Een vuistregel is dat je per 12 vierkante meter ongeveer één ventilatiekoker nodig hebt, soms kan het zijn dat je meer ventilatiekokers nodig hebt dit hangt af van een aantal factoren van jouw woning af zoals grootte, hoe oud het pand is etcetera. Vroeger was een kruipruimte ventilatie verplicht, tegenwoordig is dat niet meer het geval! Dit komt omdat jij zelf mag kiezen wat jij fijn vindt. Het is echter wel handig om jouw kruipruimte te ventileren omdat het schimmels en nare geurtjes voorkomt.