Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een management buy out?

Een management buy in is een overname van een bedrijf door een partij die niet werkzaam is binnen de organisatie. Kopers kunnen hierbij investeerders zijn, maar ook een team van managers die een onderdeel van een bedrijf willen kopen. Bijvoorbeeld als een moedermaatschappij dochters wil afstoten.

Welke stappen moet je nemen?

Een Management buy in kent twee kanten en daarmee twee keer negen stappen die je als koper en als verkoper kunt belichten.

:

Koper

De koper moet als eerste het doel vaststellen en bekijken welke vennootschap kan worden gekocht, als eenmaal de juiste kandidaat is gevonden kan contact worden gelegd om te onderzoeken of deze partij open staat voor verkoop en of daarbij advies op juridisch gebied nodig is.

Na deze gesprekken volgt een analyse van het bedrijf en een waardebepaling om aan de hand daarvan de onderhandelingen te starten. Om te voorkomen dat kapers op de kust de prijs opdrijven of er met de buit vandoor gaan moet een intentieovereenkomst worden opgesteld met een exclusiviteitsclausule en een beding met afspraken over het afbreken van onderhandelingen.

Zodra de financiering geregeld is via de bank, private equity en eventueel de verkoper kan een due diligence onderzoek worden gedaan om lijken uit de kast te halen voordat het contract wordt getekend.

Verkoper

Ook als verkoper heb je bij een management buy out een doel. Je wilt jouw bedrijf verkopen. En daarom gaan de stappen net als bij de koper eigenlijk van een eerste analyse en waardebepaling van jouw bedrijf naar het onderzoek waarbij de haalbaarheid van financiering wordt onderzocht.

Blijken er mogelijkheden te zijn, dan kan je een management buy out kandidaat zoeken om mee te onderhandelen. Lijkt dat uit te lopen op een verkoop, dan wordt een intentieovereenkomst opgesteld en de financiering geregeld.


Nadat de financiering rond is start het due diligence onderzoek. Komen hierbij geen grote lijken uit de kast, dan kan de overeenkomst worden gesloten.

http://www.managementbuyout.nl/