Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Drie tips voor een startende ZZP’er

Werken als ZZP’er is enorm populair in Nederland. Er zijn namelijk ontzettend veel voordelen als ZZP’er. Zo is het mogelijk om zelf te bepalen wanneer je op vakantie gaat, maar ook om meer geld te verdienen. Echter zijn er een aantal belangrijke zaken waar wel rekening mee moet worden gehouden. In dit artikel geef ik drie tips voor een startende ZZP’er. 

Verzekeringen

Wanneer iemand in loondienst werkt, worden de verzekeringen geregeld door de werkgever. Een ZZP’er dient dit zelf te regelen. Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringen die afgesloten kunnen worden. Een van de belangrijkste verzekeringen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat een ZZP’er niet zonder inkomsten zit bij tijdelijke en/of langdurige ziekte. Een andere belangrijke verzekering is een rechtsbijstandverzekering. Een rechtsbijstand verzekering zorgt ervoor dat iemand verzekerd is voor de juridische kosten tijdens een conflict met een werkgever of leverancier. 

Boekhoudprogramma’s 

Een van de extra taken van een ZZP’er is het zelf bijhouden van de boekhouding. Het is dus noodzakelijk om zelf bij te houden wat de opbrengsten en kosten zijn. ZZP’er en kleine ondernemingen hebben de mogelijkheid om zelf hun boekhouding bij te houden. Hiervoor zijn er verschillende boekhoudprogramma’s om in te werken. Deze programma’s zijn zo opgezet dat het voor iedere ZZP’er eenvoudig is om te gebruiken. Elk programma heeft bijvoorbeeld een mogelijkheid om eenvoudig offertes op te stellen. Als boekhouding echt niets voor jou is, kan het ook nog uitbesteed worden aan een accountantskantoor.

Stel contracten op

Een veelgemaakte fout van beginnende ZZP’ers is om te werken zonder contracten. In het begin werken de meeste ZZP’er met mondelinge afspraken. Echter kan dit voor conflicten of problemen zorgen tijdens de samenwerking. Probeer daarom altijd afspraken op papier te zetten door een contract op te stellen. Hierdoor maak je het overzichtelijk en duidelijk voor jezelf, maar ook voor de opdrachtgever. 

Wil je graag meer informatie over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan snel een kijkje op www.tulpenfonds.nl