Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

De kracht van een pelletkachel

De houtpelletkachels die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn, zijn zeer efficiënt en hebben een tussen opbrengst 80% en 90% (veel hoger dan het rendement van een houtkachel). Toch moet je bij aankoop met enkele zaken rekening houden:

  • Het eerste criterium met rekening is het vermogen van de kachel, uitgedrukt in kilowatt en ligt normaal gesproken tussen 3 en 20 kW. In theorie moet een pelletkachel 0.1 kW kunnen produceren om 1 m² te verwarmen. Bereken dus de ruimte om al dan niet een krachtigere kachel aan te kopen. Besef ook dat een overmaatse kachel daarentegen, zal leiden tot een onnodig hoog verbruik.
  • Controleer voor de aankoop van de mogelijke instellingen van uw pelletkachel . De meeste kachels die tegenwoordig beschikbaar zijn, hebben vrij fijne instellingen voor de verwarmingstemperatuur, verwarmingstijden enzovoort.
  • De kachels gebruiken een sonde die de temperatuur meet voor aanpassing. Voor meer precisie is het daarom beter om te kiezen voor een sonde die zich buiten de kachel bevindt zich en niet binnenin.

Tips voor een optimale warmte

De locatie van de houtkachel is erg belangrijk. De pelletkachel moet op een centrale plek worden geplaatst, meestal de woonkamer.

Het grote voordeel van dit apparaat is de goede warmteverdeling in verschillende kamers van het huis. Deze verwarming heeft een eigen ventilatiesysteem en maakt zeer weinig geluid.

Om de warmte gelijkmatig te verdelen, hou je best de deuren van je interieur open. De warmte kan zo vrij in huis kunnen circuleren. 

Hoe duur is de aanschaf en installatie van een pelletkachel

De prijs van een pelletkachel kan sterk variëren, afhankelijk van het vermogen van de kachel, variërend van € 2500 tot € 6000 . Het is ook nodig om ongeveer 1200€ tot 2000€ te rekenen voor de omkasting van de schoorsteen.

Naaldhout geniet de voorkeur op vlak van houtsoorten

De 100% harsachtige samenstelling is een essentieel kwaliteitscriterium en daarom is

naaldhout beter dan hardhoutpellets wegens hun hogere verbrandingswaarde. De hars in het zaagsel van harsachtige houtsoorten is een soort lijm die de pellets op natuurlijke wijze laat stollen, zonder dat er hulpstoffen van chemisch bindmiddel nodig zijn. Dit is over het algemeen niet het geval bij hardhoutpellets waarvoor het persen moeilijker is.

Naaldhout brengt minder vervuiling dan hardhoutpellets. Bij harthout heb je de vervuilende aanwezigheid van bast. Hierdoor kan het verwarmingstoestel op termijn ernstig beschadigd raken.