Bedrijventrefpunt
Image default
Banen en opleidingen

Werkgevers geven minder uit aan outplacement

Het verliezen van een baan is nog nooit zo makkelijk geweest, maar vandaag de dag wordt er meer en meer bezuinigd op outplacementtrajecten. Daar waar vroeger veel ontslagen medewerkers er op konden vertrouwen dat er voldoende budget beschikbaar werd gemaakt voor begeleiding naar een nieuwe baan, wordt er nu steeds vaker beknibbeld op de kosten van outplacement.

Vijf jaar geleden kon een ontslagen medewerker nog rekenen op een outplacementbudget van vijf tot tienduizend euro, maar tegenwoordig moet diezelfde medewerker met gemiddeld drie tot vierduizend euro genoegen nemen. En er komen zelfs uitschieters voor van vijftienhonderd euro. Naar beneden wel te verstaan. Navraag bij de bekende re-integratie- en outplacementbureaus leverde op dat dit gemiddeld goed is voor twee maanden coaching.

Door de dalende outplacementbudgetten zullen de meeste mensen kleinere outplacementpakketten krijgen aangeboden dan hun tegenhangers van 5 of 10 jaar geleden en de diensten die ze ontvangen zullen veel minder persoonlijk zijn. Geïndividualiseerde, aangepaste programma’s worden steeds meer vervangen door standaard outplacementpakketten. Ook sollicitatieklasjes en groepsbegeleiding komt steeds vaker voor. Het is natuurlijk een stuk goedkoper om één coach voor een groep van tien mensen te zetten.

Dat deze tendens niet overal doorzet bewijst Werkcontact Outplacement. Het bedrijf is al jaren actief op de outplacementmarkt en heeft voor ieder budget een op maat gemaakt outplacementtraject. Budgetten verschillen niet alleen, ook mensen verschillen immers van elkaar. Een traject dien je niet telefonisch te doen. Persoonlijke begeleiding, al dan niet in combinatie met online activiteiten, is onontbeerlijk voor een succesvolle begeleiding naar een nieuwe job.

https://www.outplacementverzekering.nl