Bedrijventrefpunt
Image default
Auto’s en Motoren

Op welke manieren kun je jouw auto het beste verkopen?

Bij een auto verkopen komt het een en ander kijken. Het is verstandig om eerst goed na te denken over hoe je jouw auto kunt verkopen en in zee te gaan met diverse aanbieders. Zorg dat jouw advertentie goed zichtbaar is voor anderen om de verkoopkansen te vergroten. Ten eerste moet je jouw auto aantrekkelijk maken voor de verkoop. Dit is door de auto helemaal schoon te maken en op te lappen. Eventuele schade laten repareren verhoogt tevens de verkoopwaarde flink. Elk jaar wordt een auto die in iemands bezit is minder waard je moet daarom voor de maandelijkse autokosten afschrijfkosten rekenen. Na enkele jaren is een auto van 32.000 euro veel minder waard dan de nieuwwaarde. Daar ontkomt niemand aan. Maar door het verkopen van een auto kun je toch nog een aardig zakcentje bijverdienen.

Bepaal de waarde

Bij een auto verkopen kan het lastig zijn de uiteindelijke waarde te bepalen. Hier hangen veel zaken vanaf. Denk aan merk, model, specificaties, bouwjaar, motor, transmissie, gebruikssporen, schade en kilometerstanden. Aan de hand van een bepaalde koerslijst kunnen soortgelijke auto’s met soortgelijke leeftijd worden vergeleken qua verkoopprijs. Deze checklist maakt het daarom ook makkelijker om de waarde te bepalen voor de auto die je gaat verkopen. Natuurlijk moet je zelf ook een beetje waarde kunnen inschatten door schade en gebruikssporen mee te nemen in de waardebepaling. Schade en dingen die niet meer werken in de auto dienen altijd transparant bij verkoop in de advertentie te worden gecommuniceerd naar de koper. Dit is verplicht.

Zorg ervoor dat mensen de auto uit kunnen proberen

Wat verder zeer belangrijk is, is dat mensen de auto kunnen ervaren met een proefrit. Dit zorgt voor een grotere kans op een succesvolle verkoop. Mensen kunnen bediening, comfort en rijgemak onder de loep nemen. Hoe fijner hoe sneller de klant enthousiast zal zijn. Maak de auto vooraf goed schoon en zorg voor een frisse lucht. De meeste klanten worden niet blij van een auto die muf of naar sigarettenrook ruikt. Een luchtverfrisser plaatsen kan hier al een handje bij helpen.

Verkoop rond maken

Vervolgens kan de verkoop doorgezet worden. Hiervoor moet een koopcontract worden opgesteld. Dit is om zwart op wit te maken dat de verkoop rond is. Vervolgens worden kenteken gegeven overgezet op de naam van de toekomstige koper. Hier wordt weer een speciaal nieuwe kentekenkaart voor gemaakt en naar de koper toegezonden. De auto moet dus op naam van de nieuwe koper komen te staan.