Bedrijventrefpunt
Image default
Alarmsysteem

Geschiedenis alarminstallaties

Alarmsystemen  zijn ontworpen om personen en eigendommen te beschermen tegen een breed scala aan gevaren, waaronder misdaad, brand, ongevallen, spionage, sabotage en overvallen

De meeste alarminstallaties >>klik hier voor aanbiedingen>> benadrukken bepaalde gevaren meer dan andere. In een winkel zijn de belangrijkste beveiligingsproblemen bijvoorbeeld winkeldiefstal en oneerlijkheid van medewerkers (bijvoorbeeld diefstal, verduistering en fraude). Een typische reeks te beschermen categorieën omvat de persoonlijke veiligheid van mensen in de organisatie, zoals werknemers, klanten of bewoners; tastbare eigendom, zoals de fabriek, apparatuur, eindproducten, contanten en effecten; en immateriële eigendommen, zoals zeer geclassificeerde nationale beveiligingsinformatie of “eigendomsinformatie” (bijvoorbeeld handelsgeheimen) van particuliere organisaties. Een belangrijk onderscheid tussen een beveiligings- en beveiligingssysteem en openbare diensten zoals politie en brandweer is dat eerstgenoemde middelen gebruikt die de nadruk leggen op passieve en preventieve maatregelen.

Beveiligingssystemen zijn te vinden in een breed scala aan organisaties, variërend van overheidsinstellingen en industriële installaties tot appartementsgebouwen en scholen. Voldoende grote organisaties kunnen hun eigen beveiligingssystemen hebben of kunnen beveiligingsdiensten contractueel van gespecialiseerde beveiligingsorganisaties aanschaffen.

Ontwikkeling van beveiligingssystemen.
De oorsprong van beveiligingssystemen is onduidelijk, maar technieken voor het beschermen van het huishouden, zoals het gebruik van sloten en getraliede ramen, zijn erg oud. Naarmate de beschavingen zich ontwikkelden, werd het onderscheid tussen passieve en actieve beveiliging erkend en lag de verantwoordelijkheid voor actieve beveiligingsmaatregelen bij politie en brandweer.

Tegen het midden van de 19e eeuw begonnen particuliere organisaties, zoals die van Philip Sorensen in Zweden en Allan Pinkerton in de Verenigde Staten, ook efficiënte grootschalige beveiligingsdiensten te bouwen. De organisatie van Pinkerton bood diensten voor inlichtingen, contra-inlichtingen, interne veiligheid, onderzoek en wetshandhaving aan particuliere bedrijven en de overheid. Tot de komst van collectief onderhandelen in de Verenigde Staten, was strikbreaking ook een eerste zorg. De Sorensen-organisatie is daarentegen overgegaan op een verliesbeheersingsservice voor de industrie. Het zorgde voor personeel dat was opgeleid om verliezen door misdaad, brand, ongevallen en overstromingen te voorkomen en aan te pakken en legde het patroon vast voor veiligheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk en elders in West-Europa.

Wereldoorlogen I en II brachten een groter bewustzijn van veiligheidssystemen als een middel van bescherming tegen militaire spionage, sabotage en subversie; dergelijke programma’s werden in feite onderdeel van het nationale beveiligingssysteem van een land. Na de Tweede Wereldoorlog werd veel van dit apparaat bewaard als gevolg van internationale spanningen en defensie-productieprogramma’s en werd het onderdeel van een steeds professioneler wordend complex van veiligheidsfuncties.

De ontwikkeling en verspreiding van beveiligingssystemen en hardware in verschillende delen van de wereld is een ongelijk proces geweest. In relatief onderontwikkelde landen, of de onderontwikkelde delen van recentelijk geïndustrialiseerde landen, bestaat beveiligingstechnologie over het algemeen in rudimentaire vorm, zoals getraliede ramen, sloten en elementaire beveiligingsmaatregelen voor personeel. In veel van dergelijke regio’s maken faciliteiten van grote internationale bedrijven en gevoelige overheidsinstallaties echter gebruik van geavanceerde apparatuur en technieken.

Sinds de jaren zestig zijn misdaadgerelateerde beveiligingssystemen in de meeste landen bijzonder snel gegroeid. Onder de bijdragende factoren was de toename van het aantal beveiligingsgevoelige bedrijven; ontwikkeling van nieuwe beveiligingsfuncties, zoals bescherming van bedrijfseigen informatie; toenemende automatisering van gevoelige informatie die onderhevig is aan unieke kwetsbaarheden; verbeterde melding van criminaliteit en bijgevolg breder bewustzijn; en de behoefte in veel landen aan beveiliging tegen gewelddadige demonstraties, bombardementen en kapingen.

Beveiligingssystemen worden steeds meer geautomatiseerd, met name bij het detecteren en communiceren van gevaren en kwetsbaarheden. Deze situatie is waar in zowel misdaadgerelateerde toepassingen, zoals inbraakdetectieapparatuur, als brandbeveiligingsalarm- en reactie (blus) systemen. Vooruitgang in miniaturisatie en elektronica wordt weerspiegeld in beveiligingsapparatuur die kleiner, betrouwbaarder en gemakkelijker te installeren en te onderhouden is.

Soorten beveiligingssystemen.
Beveiligingssystemen kunnen worden ingedeeld naar type productiebedrijf, zoals industrie, detailhandel (commercieel), overheid, aannemer of ziekenhuis; per type organisatie, zoals contractbeveiliging of eigendom; per type beveiligingsproces, zoals personeel of fysieke beveiliging; of per type beveiligingsfunctie of nadruk, zoals gewasbescherming (verschillend gedefinieerd), diefstalcontrole, brandbeveiliging, ongevallenpreventie, bescherming

https://www.vs-beveiliging.nl/alarmsystemen