Bedrijventrefpunt
Image default
Zakelijk

Recyclebare verpakkingen

Iedereen kent inmiddels wel de filmpjes en foto’s van de plastic soep in verschillende wateren over de hele wereld. Dit plastic in de zee is natuurlijk super schadelijk voor de natuur.

Maar wat doet dit plastic in de zee? Een groot deel van het plastic is prima te recyclen. Als de markt er maar op ingericht is en de consument netjes scheid. Wil je recyclebare verpakkingen laten maken? Neem dan een kijkje op https://www.blockline.nl/.

Recyclebare verpakkingen laten maken

Steeds meer winkelketens zoals de grote supermarkten willen alleen nog recyclebare verpakkingen in hun schappen hebben liggen. Voor zover mogelijk natuurlijk.

De minder makkelijk te recyclen kunststoffen zoals OPS en PP verdwijnen steeds meer van de markt.

Daarvoor in de plaats komt er steeds meer verpakking gemaakt van PET. Polyethyleen is prima weer te recyclen na gebruik. Veel fabrikanten van verpakkingsmateriaal schakelen volledig over van OPS naar PET. Het restmateriaal dat ontstaat tijdens hun eigen productie kan weer terug naar hun leveranciers die er weer nieuwe PET grondstof van maakt. Zodoende kan de fabrikant er weer verpakkingen van maken.

Dit hele proces is natuurlijk een mooi voorbeeld van een circulaire economie. Het vormt een gesloten cirkel zonder materiaalverlies.

De verpakkingen die er uit gemaakt worden, zoals bakjes waar koekjes in zitten of verpakkingen waar vlees in verpakt worden, kunnen uiteindelijk door de consument goed gescheiden worden in de container met de oranje deksels. Zodoende komt het weer terug in het proces en worden er weer herbruikbare materialen van gemaakt.

Dit gehele recycleproces staat onder toezicht en gebeurd 100% hygiënisch en schoon.

Milieu

Het is voor het milieu van het grootste belang dat we deze ingeslagen weg voortzetten. Dus meer en meer recyclebare verpakkingen maken. Dit zorgt er voor dat we de plastic soep in de wereld kunnen terug dringen.
Echter moeten dan wel alle landen in de wereld hun afval goed scheiden. Als we dit maar in een deel van de wereld goed aanpakken gaan we er niet komen.

Maar het terug dringen van niet te recyclen verpakkingen is natuurlijk een goede stap. Daarmee brengen we de schade aan het milieu aan een eind terug.

Nu de opvoeding van de consument nog. Ik vind het altijd een schrijnend voorbeeld, de verpakkingen van de mc Donalds. Het plastic moest er uit en moest vervangen worden door papier. Bijvoorbeeld de ritjes die ze in de drinkbekers gebruiken. De plastic industrie werd er op aangekeken. Terwijl het plastic dat mc Donalds gebruikte ook wel te recyclen was. Alleen gooiden de mensen het zo in de natuur en dan komt het natuurlijk niet terecht in het recycleproces helaas.