Bedrijventrefpunt
Image default
Zakelijk

Energielabel kantoor: is het verplicht?

Het hebben van een energielabel voor een kantoor is de laatste tijd een onderwerp van discussie en aandacht geworden. Bedrijfseigenaren en kantoorgebruikers vragen zich af of het hebben van een energielabel verplicht is volgens de geldende regelgeving. In de tekst hieronder geven we meer inzicht in de verplichtingen rondom energielabels voor kantoorpanden.

Wettelijke verplichting voor kantoren

Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand een geldig energielabel te kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Elk kantoor dat via een hal, balie, wachtkamer of entrée toegankelijk is, dient verplicht een energielabel aan te vragen. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van maximaal 10 jaar. Wil je een energielabel aanvragen voor je kantoor? Dan kun je een energielabel kantoor via Bedrijfsenergielabels.nl vinden.

Naleving van de verplichting

Voordat de verplichting werd ingesteld, kon men vrij makkelijk komen aan een energielabel. Dit is niet langer het geval; tegenwoordig dien je als kantoor energiebesparende maatregelen te treffen om een energielabel te krijgen en een energielabel is verplicht. Sinds 2017 controleert de inspectie Leefomgeving en Transport in hoeverre kantoren over een geldig energielabel beschikken. Bij het niet naleven van de verplichting kun je een flinke boete riskeren.

Wat kost een energielabel?

De kosten van een zakelijk energielabel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het tarief voor het verkrijgen van een energielabel wordt meestal bepaald door de omvang en complexiteit van het pand, de gekozen energieadviseur en de regio waarin het pand zich bevindt. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een zakelijk energielabel ergens tussen de paar honderd en enkele duizenden euro’s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het verkrijgen van een energielabel een investering is die zich op de lange termijn kan terugbetalen door energiebesparingen en een verbeterd duurzaam imago voor het bedrijf. 

Uitzonderingen op de verplichting

Er bestaan enkele situaties waarin een energielabel niet verplicht is. Er wordt een uitzondering gemaakt voor caravans, woonwagens, boten, monumenten, kerken, tijdelijke gebouwen en gebouwen kleiner dan 50 vierkante meter.

Verplichtingen vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 dient je over minimaal energielabel C te beschikken voor je kantoor. Indien het pand vóór 1 januari 2023 geen energielabel C heeft, is het niet langer toegestaan om het te gebruiken als kantoor. Als het pand nog geen geldig energielabel heeft, dienen er aanzienlijke energiebesparende maatregelen genomen te worden zodat het energielabel van het pand kan worden verbeterd.