Bedrijventrefpunt
Image default
Woningen

Geluiddichte vloeren

Tips voor geluiddichte vloeren

Geluidsisolatie is een manier om te voorkomen dat geluid een ruimte verlaat of binnenkomt en het kan in veel situaties nuttig zijn, behalve als je een beginnende drummer als je buurman hebt. Bij het overwegen van geluidsisolatie van uw vloeren, is het belangrijk om te overwegen welk type geluid u probeert te stoppen: contactgeluid, luchtgeluid of beide. Impactgeluid is precies hoe het klinkt: alles wat in contact komt met uw vloer, zoals het geluid van voetstappen, meubels die bewegen of vallen of die echt zware gietijzeren pan die al generaties lang wordt doorgegeven.

De effectiviteit van een vloermateriaal tegen contactgeluid wordt gemeten door de Impact Insulation Class (IIC). Lucht- of transmissiegeluid dekt vrijwel alle andere geluiden die optreden die niet iets zijn dat een vloer raakt, zoals muziek, verkeer, pratende mensen of die corgi die dringend een blafband nodig heeft. Het vermogen van verschillende vloermaterialen om dit soort geluid te absorberen, wordt beoordeeld met behulp van de ruisonderdrukkingscoëfficiënt (NRC). Nu je meer weet over wat geluiddichte vloeren proberen te beperken, is het tijd om na te denken over waar ze nodig zijn.

Bij het plannen van welke vloeren de meeste geluidsisolatie nodig hebben, moet je je huis in kaart brengen om te zien wat is naast, boven en onder elke kamer. In de meeste huizen ligt het antwoord op de vraag welke kamer geluiddichte vloeren nodig heeft voor de hand: kinderkamers. Het pittergekletter van kleine voetjes klinkt mooi in een gedicht, maar niet zozeer als je ’s ochtends moet opstaan voor je werk. Bovendien, als je uitkijkt naar dat kleine beetje tijd dat je elke nacht tussen hun bedtijd en die van jezelf hebt, wil je niet dat ze door geluiden wakker worden.

In welke kamers is het meeste herrie?

Maar Overweeg buiten de slaapkamers welke kamers in uw huis het meeste lawaai produceren. Ben je een fervent kok met potten en pannen die constant rinkelen? Kijk je als cinefiel in je eigen thuisbioscoop met surround sound? Heb je een eigen opnamestudio waar je graag tracks neerlegt? Nadat u klaar bent met het beoordelen van het geluid dat u produceert, kunt u ook het geluid van uw buren bekijken. Als u eenmaal de kamers heeft geïdentificeerd die de meeste geluidsisolatie nodig hebben, is het tijd om naar oplossingen te kijken.

Over het algemeen zijn extra oppervlakken de beste manier om geluid te blokkeren, omdat doorlopende vloermaterialen, zoals tegels en hardhout, altijd trillen en geluid van de ene ruimte naar de andere overbrengen. Maar er zijn sommige vloermaterialen die geluid beter stoppen dan andere. De meest bekende geluiddichte vloeren zijn gemaakt van kurk. Kurk combineert schoonheid en duurzaamheid met een geluidsabsorberend vermogen dat niet kan worden geëvenaard door andere alledaagse vloermaterialen. Poreuze kurkvloeren zijn zo goed in het absorberen van geluiden dat ze veel worden gebruikt in opnamestudio’s.

Tapijt is natuurlijk een van de meest geluiddichte vloeropties op zich, omdat de vezels het meeste geluid kunnen dempen. Het is ook een van de goedkoopste opties voor effectieve geluidsisolatie. Maar als u nieuw tapijt wilt kopen, kunt u ook tapijtvulling toevoegen om de effectiviteit van de geluidsisolatie te vergroten. Tapijtvulling wordt onder nieuwe vloerbedekking geplaatst en is verkrijgbaar in verschillende maten – hoe dikker het tapijtkussen, hoe meer geluiddicht het is.

Er zijn geluidsdempende ondervloeren

Als je al weet dat je het gaat vervangen de vloeren die u geluidsisolatie zoekt, dan is een geluiddempende ondervloer een prima optie. Ondervloeren worden normaal gesproken gebruikt om ondervloeren te egaliseren, maar veel soorten ondervloeren kunnen ook helpen beschermen tegen vocht, demping bieden en geluid absorberen. Net als tapijtpads hangt het geluiddempende vermogen van ondervloeren af van de dikte en is verkrijgbaar in diktes van slechts 2 mm. Naast tapijt heb je tegenwoordig ook geluidsabsorberend licht eiken laminaat, druk op de link om er snel meer over te weten te komen.

Ondervloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en hun effectiviteit bij het stoppen van geluid varieert afhankelijk van hun samenstelling. Vaak vindt u een versie van ondervloer die speciaal is ontworpen voor geluidsisolatie. Het wordt akoestisch schuim genoemd en wordt geleverd in dikkere maten dan normale ondervloeren om te helpen bij geluidsisolatie. Als u op zoek bent naar een milieuvriendelijkere optie, kunt u kiezen voor een ondervloer van vilt. Het is gemaakt van gerecycled vilt en is ongeveer vier keer zwaarder dan de schuimversie, maar met dat gewicht komt een betere geluidsisolatie en een hoger prijskaartje. Ze maken ook multiplex ondervloeren, een akoestische ondervloer gemaakt van gerecycled hout en zelfs cementplaten die vanwege hun gewicht enige geluidsisolatie kunnen bieden.

Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel van ondervloer is dat het kan mag alleen rechtstreeks op een ondervloer worden aangebracht, die het gemakkelijkst toegankelijk is bij het leggen van een nieuwe vloer. Zodra de ondervloer aan de ondervloer is gehecht, kan uw nieuwe vloer, of het nu gaat om luxe vinyltegels, laminaat of hardhout, erop worden gelegd.

 

https://vloerenbaas.nl/houten-vloeren/