Bedrijventrefpunt
Image default
Wijn

Populaire Franse wijnsoorten

Frankrijk staat bekend om de productie van de 10 duurste wijnen in de wereld. Een mooie manier om je land als wijnland op de kaart te zetten. Uit de Franse wijnsoorten wordt ook een enorme hoeveelheid waardevolle wijn geproduceerd. Met zoveel kwaliteitswijnen om uit te kiezen, is het begrijpelijk dat de keuze best lastig kan zijn. In dit artikel geven we de 5 meest populaire wijnsoorten in Frankrijk. Ook zijn deze wijnsoorten zeker de moeite waard om te proberen.

Populariteit Franse wijnsoort

Frankrijk is een land afkomstig uit de Oude Wijnwereld. De klassieke wijnen worden over de hele wijnen vereerd. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel van de standaard stijlen de oorsprong vinden in de drie meest bekende Franse wijnregio’s: Bordeaux, Bourgondië en Campagne. De druivensoorten zijn internationaal bekend en je ziet ze terug in de Nieuwe Wijnwereld. Denk daarbij aan wijnen als de Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah en de Sauvignon Blanc. De druiven in al deze wijnsoorten zijn van Franse afkomst. 

Bijna in iedere Franse regio worden druiven geteeld. Van iedere fles wijn kun je uitgaan dat het geproduceerd is vanuit een cultuur en geschiedenis waar de technieken ongelofelijk genuanceerd zijn. Wijngaarden worden vaak aan de volgende generatie overgedragen. Dit zorgt voor het behouden van de manier van wijnmaken zoals de voorouders dit deden. Het verschilt natuurlijk per wijngaard. Op sommige locaties zal meer geëxperimenteerd worden met nieuwe technieken, terwijl op andere locaties de traditie heilig is. Zo is er voor ons voldoende aanbod en variatie om uit te kiezen. 

Spoedcursus in de verschillende wijnsoorten

De wijnregio’s liggen verspreid over heel Frankrijk. Iedere regio heeft te maken verschillende bodemsoorten en temperaturen. Daarom verschilt de wijn per regio. Iedere regio staat bekend om een eigen smaakprofiel en ook zijn eigen populaire wijnen. We nemen er een aantal met je door.

Bordeaux

Al met al de meest bekende wijnregio in Frankrijk. Veel Franse wijnsoorten vinden hier hun oorsprong en grote namen komen hier vandaan. Maar wist je dat Bordeaux door een rivier verdeeld is? De linkeroever is waar de Cabernet Sauvignon vandaan komt en van de rechteroever de Merlot.  

Bourgondië 

Naast Bordeaux is Bourgondië een regio waar veel bekende wijnen vandaan komen. Drink je wel eens een Pinot Noir? Of een Chardonnay? Deze regio heeft deze klassieke Franse wijnsoorten op de kaart gezet en zijn daarmee met recht wereldwijd populaire wijnsoorten.

Champagne

Een wijnsoort met allure. Champagne staat bekend om dé drank van het feest. Met name op chique gelegenheden vloeit de champagne rijkelijk. De populaire Franse wijnsoort is een typerende blend van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier-druiven. 

Elzas

Dit wijngebied ligt op de grens tegen Frankrijk aan. Deze regio staat bekend om de mooiste stadjes als Strasbourg en Colmar. De gekleurde vakwerkhuizen worden omringd door kanalen en stenen bruggetjes. Naast dat toeristen hier graag komen voor de prachtige dorpjes, staat het ook bekend om de populaire Riesling en Gewurztraminer. De diversiteit in grondsoorten geeft deze wijn complexiteit en mineralen. 

Loire-vallei

Een andere regio dat bekend staat om zowel de rode als witte wijnen. Ondanks de diversiteit die de vallei te bieden heeft, zijn de meest bekende en populaire Franse wijnsoorten de Muscat, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en de Cabernet France. 

Languedoc

Deze regio is nog wat minder bekend dan bovenstaande gebieden. Toch wordt deze steeds populairder. Languedoc is een opkomende leider in de biologische druiven. Nu we met zijn allen meer bewust zijn waar ons eten en drinken vandaan komen en dat dit op een duurzame manier geproduceerd wordt, is het niet gek dat de rode, rosé, witte en mousserende wijnen zo populair zijn.

Ga op ontdekkingstocht en verken de verschillende Franse wijnsoorten. Met goede reden zijn bovengenoemde soorten wereldwijd populair. Onderzoek welk smaakprofiel bij jouw past om zo tot de beste keuze te komen.

https://www.vinify.nl/wijnlanden/franse-wijn