Bedrijventrefpunt
Image default
Industrie

5 manieren om scherp gereedschap te identificeren.

Scherp gereedschap is essentieel om veilig en plezierig te houtbewerken en houtdraaien. Scherpe gereedschappen stellen je in staat om zuivere sneden te. Of het gereedschap nu een beitel, mes of guts is, een scherpe snijkant is slechts tijdelijk. Uiteindelijk zullen alle hulpmiddelen bot worden. Dus het slijpen van je gereedschappen is een noodzakelijke en nuttige vaardigheid. De eerste stap in het verscherpen is leren hoe je een scherp gereedschap kunt testen of bepalen met een hulpmiddel. Zodra je een scherp hulpmiddel kunt identificeren, ben je klaar om verder te gaan met verscherpen.

5 manieren om te bepalen of jouw gereedschap scherp is.

Nageltest voor scherpte van het gereedschap.

Sleep de rand van het gereedschap voorzichtig over jouw vingernagel. Vingernagels hebben een taaie, zachte substantie die keratine wordt genoemd. Een botte snijkant zal eenvoudig over de vingernagel glijden. Terwijl een scherpe snijkant zal “plakken” of krullen naar voren zal brengen terwijl je het over de vingernagel trekt. Je moet voorzichtig zijn met deze test – gebruik vrijwel geen neerwaartse druk en verplaats alleen de snijkant over de kleinste afstand.

Duimtest voor scherpte van het gereedschap.

Je kunt een braam voelen door met je duim over de rand te lopen. Als je gereedschap scherp is, zul je een flinke braam voelen en je duim zal vastlopen terwijl je hem “over de rand” probeert te schuiven. Schuif echter niet met je vinger langs de rand, tenzij je het verband klaar hebt staan!

Houttest voor scherpte van het gereedschap.

Klem een ​​stuk zachthout (den of spar) op een tafel. Probeer een stukje van af te snijden. Als het gereedschap bot is, duwt de snijkant alleen het hout naar beneden en snijdt het spaanders niet af. Als het gereedschap scherp is, snijdt de snijkant netjes af met het maken van de slijpsel of linten, zoals hieronder getoond. Houd in gedachten dat zelfs een bot hulpmiddel spaanders kan snijden die met het graan meegaan.

Lichttest voor scherpte van het gereedschap.

Houd het gereedschap onder sterk licht en onderzoek de snijkant. Een vergrootglas zal enorm helpen in deze test. Als je een glimp van licht op de snijkant ziet, is het gereedschap niet scherp. Deze sprankeling of reflectie van licht geeft aan dat er een vlak gedeelte op de snijkant ligt, omdat de twee vlakken van het gereedschap niet perfect samenkomen. Aan de andere kant, als je geen licht ziet, zal de snijkant verschijnen als een zwarte lijn. Dit komt doordat de twee vlakken van het gereedschap elkaar ontmoeten om een ​​perfecte lijn te vormen.

Papiertest voor scherpte van het gereedschap.

Probeer een stuk papier te snijden. Een botte snijkant produceert een ruwe, rafelige snede en vereist enige druk. Aan de andere kant snijdt een scherpe snijkant het papier netjes schoon met minimale inspanning.

https://www.praxis.nl