Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Welke vragen moet je stellen voor hypotheekadvies?

Ben jij een starter en druk op zoek naar een prachtige koopwoning? Dan zal het ongetwijfeld niet van het leien dakje gaan. Zeker anno 2022 nu er een gigantische wooncrisis speelt is het lastig om een woning te krijgen. Ondanks dat dit factoren zijn waar je niet veel macht over hebt, is het wel belangrijk om goed voorbereid te zijn om een hypotheek af te sluiten. Om deze reden behandelen we in deze blog een aantal vragen die je kunt stellen tijdens een hypotheekadviesgesprek.   

Welke hypotheekvorm kies je? 

Een van de eerste dingen die je moet weten bij het realiseren van een hypotheek, is welke hypotheekvorm je gaat kiezen. Er zijn namelijk twee vormen die in essentie op elkaar lijken, maar toch verschillend zijn. Je hebt namelijk lineair en annuïtair. Bij beide vormen is het van belang dat je de afgesproken lening binnen dertig jaar aflost. Alleen bij een annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste periode van de lening in verhouding meer rente, dan voor een lineaire hypotheek. Gelukkig weet een hypotheekadviseur altijd wel wat de beste keus is voor je.  

Hoe wordt je maandelijks inkomen bepaald? 

Voor een hypotheekadviseur of pensioenadviseur die je met alle liefde helpt bij het kopen van een huis, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit wordt aan de hand van je inkomsten berekent en de leningen/schulden die je al hebt. Voor het afsluiten van een hypotheek is het van belang dat zij zekerheid hebben over het inkomen die jaarlijks terugkomen. Verdien je te weinig? Dan kan dit misschien problematisch zijn voor het betalen van de lening. 

Welke maandlasten heb je allemaal? 

Wees bewust over de vaste lasten die maandelijks terugkomen. Denk aan de huur, abonnementen die je hebt lopen, verzekeringen of andere leningen, noem maar op. Maak dus een goed overzicht met allen maandlasten die je hebt om uit te zoeken of een hypotheek een zware last wordt of dat het goed uit gaat komen. Uiteindelijk de huur de je nu betaald is een bedrag dat vrijkomt voor je hypotheek. Houdt er verder ook rekening mee dat hypotheekadvies ook geld kost. Nu denk je: wat kost hypotheekadvies? Dit is erg verschillend per bedrijf of organisatie, dus probeer altijd zo veel mogelijk zelf onderzoek te doen wanneer je niet veel te besteden hebt.