Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Warmtepomp wordt de norm voor nieuwbouwhuizen

Een warmtepomp is een mechanisme dat warmte verplaatst van een ongewenste plek naar een gewenste plek. Een warmtepomp wordt in de bijna elk geval gebruikt voor de efficiënte opwarming van gebouwen en huizen. Ondanks dat dit apparaat erg populair is en veel gebruikt wordt in de hedendaagse maatschappij, is de capaciteit beperkt vanwege onder andere door de omvang van de installatie. Andere toepassingen van een warmtepomp zijn bijvoorbeeld de koelkast en vriezer. Naast het feit dat dit apparaat vooral wordt gebruikt in sectoren zoals de woningbouw en utiliteitsbouw, wordt de warmtepomp ook gebruikt in andere sectoren zoals de glastuinbouw, chemische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. In deze sectoren wordt het ook gebruikt als besparingsoptie.

Een warmtepomp zorgt ervoor dat je huis milieuvriendelijk wordt verwarmd, maar ook het water dat wordt gebruikt wordt verwarmt. Denk aan de douche of de kraan waarbij je af en toe warm water nodig hebt. Vergeleken met een cv-ketel is een warmtepomp een stuk milieuvriendelijker en heeft tot wel 50 procent minder C02 uitstoot.

Het is zelfs door de overheid de norm gesteld dat vanaf 1 juli nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten mogen zijn op het gasnet. Dit komt mede door de lichte/milde aardbevingen in Groningen. De oorzaak voor de aardbevingen in Groningen is vanwege het winnen van aardgas. Hierdoor wilt de regering dat de woningbouw in Nederland in 2050 compleet aardgasvrij en duurzaam is. Dit wordt ook wel aangekaart in het Klimaatakkoord. Warmtepomp nieuwbouw; het wordt de norm. Alleen huizen die al voor 1 juli een bouwvergunning hebben aangevraagd verdienen een uitzondering en kunnen gewoon een installatie dat werkt op aardgas neerzetten. Voor mensen die wellicht een nieuwbouwhuis gaan kopen is het handig hierop in te lezen om nadelige kosten te voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan warmtepomp renovatie. Hierbij moet de warmte verkregen door aardgas vervangen worden door de oplevering van stroom en warmte door de warmtepomp.

Al met al, worden warmtepompen steeds meer de norm en wordt dit steeds meer gebruikt door de typische Nederlander.

https://techneco.nl/